Fjordadamperen ”Møre” sitt tragiske forlis for 110 år siden.
Lokalhistorikeren Tor Larsen setter fokus på forliset til Møre Skjærgaards Dampskibsaktieselskab sitt nybygg - Møre, som forliste på sin første ordinære rutetur til Frøya, 15. mai 1907. Skipet var tidligere samme måned levert fra Ørens Mek. Verksted i Trondheim.
Når ”skip, der ruller rundt i et smult sund en blank solskinnsdag” og som fører til tap av fem menneskeliv, var det nesten en selvfølge at forliset og årsaken til det måtte føre til rettsaker. Sju år skulle det ta før prosessen var ferdigbehandlet.Tap av fem liv og en lang rettsprosess førte likevel til at sjøfartsmyndighetene etter dette fikk utviklet bedre kontrollapparat for slike skip som Møre.
En båt fra Norsk Bjergningskompani ved DS " Møre" rett etter havariet i 1907 på sin første tur der 5 omkom ( Foto: Dig.museum)
Tor Larsen tar for seg dramatikken rundt selve forliset, slik det var skildret i avisene den gang, reportasjer som var formidlet gjennom dårlige telefonforbindelser, han tar for seg den formelle sjøforklaringen og ikke minst rettsakene mellom rederiet i Kristiansund og byggeverkstedet i Trondheim. Møre ble hevet etter forliset. Dampmaskinen ble benyttet i erstatningsskipet Solskjel som rederiet satte i drift den påfølgende sommer.
Under flere navn og under mange eiere gikk den opprinnelige Møre under norsk flagg fram til 1984, da den ble solgt til England 14. april 1985 var det slutt til gangs. Da ble skipet, i synkende stand, forlatt av mannskapet.
Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården på Vågekaia.
Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.