grenland

M/S Tasermiut, G-6-395, 66 x 13,2 x 6,8 m., bygget i 1988, tråler med hjemmehavn Nuuk på Grønnland. Navnet har den fra fjorden Tasermiut (Ketilsfjorden) som ligger i Nanortalik kommune nær sydspissen på Grønnland og i enden av fjorden ligger isbreen Tasermiut. Båten ligger på Storkaia. (tekst/foto Håkon Bloch)

grenland 2

Kontainerskip på vei til Høgset. " Marmactan" het den. Gikk sørover, og er utenfor Sunnøe utaskjærs fredag ved 22. tiden. ( Foto: Jarl Arvid Røbech)
grenland 3
" Norrland" hadde vært på Sunndalsøra og skulle til Rotterdam. ( Foto: Jarl Arvid Røbech)
gren 4

M/B Skalmen, 12 x 4 x 1 m., bygget i 2007, max.fart er 40 knop. Passasjerbåt som eies av Holberg Shipping fra Dyrnesvågen på Smøla. De har også den tidligere MRF sin M/S Aure. De frakter passasjerer til og fra byen til oljeriggen Songa Encourage som ligger på Bremsnesfjorden. (tekst/foto Håkon Bloch)

100

 

 

"Framnæs" med reklame på vegg på Løkkemyra: 

1917

"Framnæs 3" seilte for egen maskin rundt kysten fra Kristiania til Kristiansund med initiativtaker og disponent i Dampbaadsamlaget, Just Endresen, om bord.Turen til Kristiansund ble opplevelsesrik. Det var mot slutten av 1.Verdenskrig og underveis berget "Framnæs 3" krigsforliste sjøfolk og den ble også stoppet og visitert av Marinen.

I September ankom "Framnæs 3" Kristiansund havn og ble satt i trafikk mellom Kirkelandet, som er hovedøya i byen, og Nordlandet, populært kalt Marokko. 
Senere kom også Innlandet til, øya som populært blir kalt Tahiti. I 34 år var fergen med på å prege det daglige havnebildet og var den mest populære sundbåten å reise med. 
P.g.a. økte driftsomkostninger med 3 manns besetning og økte kullpriser gjennom 2.Verdenskrig ble den som den siste dampsundbåt gjennom 75 år tatt ut av trafikk 20.2. 1951, nedrigget i 1956 og solgt som lekter til Rørvik i Nord-Trøndelag der Heide i Kristiansund hadde et fryseanlegg.