Torsdag er det klart for et nytt møte i "skipsfartshistorisk". Denne gang Erling Winje som foredragsholder. Temet er :De norske metrologiske stasjonene i Arktis.
Under torsdagkveldens foredrag i Loennechengården i kveld er det Erling Winje som er trekkplaster og foredragsholder. Erling Winje er i dag stasjonert på en av installasjonene i Nordsjøen som radiotelegrafist. Tidligere har han mange år bak seg som operatør ved de norske ”utenriksstasjonene” i Arktis – stasjonene som Det Norske Meteorologiske Institutt i en årrekke har betjent både på Jan Mayen, Bjørnøya og Hopen. Winje vil gi et innblikk på den daglige driften av stasjonene og hvordan logistikken og infrastrukturen er.
Den første meteorologiske stasjonen på Bjørnøya ble opprettet i 1918, av Det geofysiske institutt i Tromsø. Ett år senere opprettet kullselskapet Bjørnøen AS enradiostasjon på øya. Etter at kulldriften tok slutt fikk Det norske meteorologiske institutt i 1932 ansvaret for administrasjonen og drift av radiostasjonen. ( Foto: Statsbygg/Polarmuseet)
Foredragsholderen vil også fortelle litt grovt om hvorfor det er bemannede stasjoner i Arktis og komme litt inn på både metrologi, kystradioen og Loran C radionavigasjon.
Ut over den tradisjonelle driften, kunne det være spenning og nerver i jobbsammenheng. Nordområdet har ikke vært fri for verken flyulykker og skipsforlis.
Foredragsholderen kaster også vier også et blikk på slike forhold.
Erling Winje er foredragsholder.
Tett med folk var det nok ikke der oppe, men besøk kunne det bli noen ganger – selv isbjørnen dukket opp på døra av og til. Noen filmsnutter kommer også opp på storskjermen, blant annet er vaktbikkja som går i strid med isbjørn foreviget.
I friøktene ble det god tid til å studere floraen, fuglene og dyrelivet der oppe.
Mange private bilder blir vist på storskjermen.
Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården.
Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.