Torsdag er det klart for et nytt møte i "skipsfartshistorisk". Denne gang Erling Winje som foredragsholder. Temet er :De norske metrologiske stasjonene i Arktis.

Under torsdagkveldens foredrag i Loennechengården i kveld er det Erling Winje som er trekkplaster og foredragsholder. Erling Winje er i dag stasjonert på en av installasjonene i Nordsjøen som radiotelegrafist. Tidligere har han mange år bak seg som operatør ved de norske ”utenriksstasjonene” i Arktis – stasjonene som Det Norske Meteorologiske Institutt i en årrekke har betjent både på Jan Mayen, Bjørnøya og Hopen. Winje vil gi et innblikk på den daglige driften av stasjonene og hvordan logistikken og infrastrukturen er.
meter 1


Den første meteorologiske stasjonen på Bjørnøya ble opprettet i 1918, av Det geofysiske institutt i Tromsø. Ett år senere opprettet kullselskapet Bjørnøen AS enradiostasjon på øya. Etter at kulldriften tok slutt fikk  Det norske meteorologiske institutt i 1932 ansvaret for administrasjonen og drift av radiostasjonen. ( Foto: Statsbygg/Polarmuseet)
Foredragsholderen vil også fortelle litt grovt om hvorfor det er bemannede stasjoner i Arktis og komme litt inn på både metrologi, kystradioen og Loran C radionavigasjon.

Ut over den tradisjonelle driften, kunne det være spenning og nerver i jobbsammenheng. Nordområdet har ikke vært fri for verken flyulykker og skipsforlis.
Foredragsholderen kaster også vier også et blikk på slike forhold.
meter 2


Erling Winje er foredragsholder.

Tett med folk var det nok ikke der oppe, men besøk kunne det bli noen ganger – selv isbjørnen dukket opp på døra av og til. Noen filmsnutter kommer også opp på storskjermen, blant annet er vaktbikkja som går i strid med isbjørn foreviget.

I friøktene ble det god tid til å studere floraen, fuglene og dyrelivet der oppe.
Mange private bilder blir vist på storskjermen.

Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården.

Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.