Torsdag 12. januar 2017 er det klart for årets første møte i ”skipsfartshistorisk” i Loennechengården.
Det er formannen selv, Jørgen Strand, som er kveldens foredragsholder.
Fokus settes på redere og seilskip i Kristiansund tidlig på 1800-tallet.
Når vi kom til år 1800 var det allerede to skipsverft i Kristiansund, hvorav ”Nerkrana” med Kranholmen (”Kranaskjæret”) allerede var av de største verft i Norge.
anton 4
Leder i NSSN Jørgen Strand skal snakke om tider mye eldre enn farkoster med maskinkraft torsdag kveld. ( Arkiv BN)


Det var gode tider for skipsfarten, fiskeeksporten var stor, tilførsel av skrei fra Lofoten var etablert for å dekke etterspørselen etter klippfisk sør i Europa, og trelasteksporten hadde tatt seg kraftig opp.
Av de 1600 menneskene som bodde i Kristiansund den gang, var det noe få av dem som ”drev byen”.
Under kveldens foredrag skal vi bli nærmere kjent med noen av dem: den ”søkkrike” Peder Kaasbøl som døde like før århundreskiftet, det var han som lot både Knudtzongården og Lossiusgården bygge, John Moses, Eidsvollmannen med svensk borgerskap og som fikk tillatelse til å trykke sine egne pengesedler – og mange flere.
Av disse også Hans Christian Hansen, benevnt den gang som ”hele byens svigerfar”, da hans døtre giftet seg inn i andre av de betydningsfulle familiene som drev byen.
Hans Christian Hansen var av de første direktørene i Kristiansunds Sparebank når denne ble etablert i 1835, selv hadde han sin egen bankier i Altona i Tyskland.
anton Bothner
Anton Bothner, kjent seilskuteskipper midt på 1800 tallet. ( Montasje Brunsvika net
)

Hans Christian Hansen døde i 1851 og ble begravet på gravstedet som en gang var i Øverparken. I forbindelse med gravarbeid i parken sent på 1940-tallet, ble Hansens støpte gravplate funnet og har siden den gang stått hos Nordmøre Museum.
I anledning foredraget har museet latt ”skipsfartshistorisk” få låne gravplaten.

Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården.