Torsdag kveld hos «skipsfartshistorisk "Norsk akvakultur – fra innhegninger sanddyner i Karihola til storindustri

 Under foredraget i ”skipsfartshistorisk” torsdag 24. november vil foredragsholderen, Lars Liabø, gi et godt tilbakeblikk på utviklingen av laksenæringen i Norge.
Norsk laksenæring har hatt en enorm vekst i Norge, men også i andre land der forholdene har ligget til rette for bruk av merder til å ha laksen i.
Spede forsøk i Karihola med laks i innhegninger og liten kontroll med fisken, til Ingar Holberg på Smøla som på slutten av 1960-tallet ved et uhell satte ut ørret i en snurpenot, er en del av denne utviklingen. Nettopp Holberg sin idé representerte et teknologisk gjennombrudd – og er fortsatt det mest effektive system for produksjon av laksefisk.
oppdrette 22

Her starten på oppdrett på Nordmøre nederst i Karihola i Kristiansund rundt 1962-64. Her ble regnbueørret satt ut i to bassenger gravd ut i sanden. Det var Kurt og Rolf Monge som drev Monges minkfarm påå Meldalsholmen som startet disse forsøkene. Endog er det sprengt ut et anlegg på land , men det ble avbrutt.( Foto: Bjørn Ove Angvik)

 Nordmøringer var tidlig ute med å etablere produksjonsanlegg, senere er det også kommet en betydelig leverandørindustri.
Lars Liabø etablerte i 1987 et konsulentselskap for oppdrettsnæringen sammen med Anders Talleraas; Kontali AS.

I dag er Liabø arbeidende styreformann i Kontali Analyse AS. Selskapet er et verdensledende selskap innen akvakultur og fiskeri med 12 ansatte i kontorer på Løkkemyra i Kristiansund.Vel møtt til en interessant presentasjon om oppdrettshistorien – med spesiell vekt på utviklingen på Nordmøre.
Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården.

 Dørene åpner som vanlig klokken 18,30, mens møtet starter klokken 19.
oppdrette 1
Lakseoppdrett på Hogsneset i Averøy. Man skimter brygga på Meldalsholmen i Kristiansund der det egentlig begynte på Nordmøre. ( Foto: Bjørn O. Angvik)