I  kveld hos ”skipsfartshistorisk”:
Storviks historie – om gründeren John Storvik
Under torsdagskveldens foredrag i ”skipsfartshistorisk” vil foredragsholderen, Svein Gustav Olsen, sette fokus på John Storvik, mannen bak Storvik Mek. Verksted.
Som 21-åring dro odelsgutten John Storvik til Christiania. I ungdomsårene hadde han vært ”assistent for faren, den dyktige ”smedmesteren” ved Sunndalsfjorden. Nå vil unggutten til hovedstaden for å lære mer. Ni år senere – i 1873 - var han tilbake til småbruket ved Sunndalsfjorden. Gårdssmia skulle bli hans første verksted og de første årene skulle han få en rekke utfordrende oppdrag på indre Nordmøre.
105 a
Storvik Mekaniske Værksted i gammel tid. ( Foto: Nordmøre Museum)

Noen få år senere var han etablert i Kristiansund – han var i gang med framtidsdrømmen sin: å etablere et skipsverft med dyktige fagfolk, sentralt plassert mellom Trondheim og Bergen.
På Dahle i Kristiansund skulle han bygge opp sitt skipsverft. Sentralt i planene var utnyttelse av Voldvatnet for å sikre energitilgang.

105 b

1941 og tysk forpostbåt og en Mørebåt. Tyskerne var oftye innom Storvik for reperasjoner.( Foto. Krigsbilder.net)

Men odelsgutten fra Sunndalsfjorden skulle sikre seg bankfinansiering, han skulle stå for ny teknologi i det som den gang var seilskipsbyen Kristiansund, han skulle vinne innpass hos næringslivseliten i byen for deretter å kunne tilby arbeidere sikkert arbeid i stedet for sesong- og konjukturutsatt arbeide på berg og brygger.
I over 100 år skulle Storvik Mekaniske sette sitt preg på bybildet i Kristiansund – i 1981 var selskapet konkurs.

 Vel møtt til en interessant presentasjon av gründeren John Storvik.
Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården.
Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.

 

 



To nybygg fra Storvik på havna i Kristiansund høsten 1975. ”Edda Atlantic” (bygg nr. 69) og ”Tønsnes” (bygg nr. 68).