Nordmøre Historielag innby til møte i Håndverkerns lokaler mandag 17. oktober kl. 19.00

 

Da får vi besøk av

Knut Even Isaksen.

Han har skrevet bok om fengslet i Kristiansund og vil på møtet presentere denne.

Mange av oss er ikke kjent med fengslet i byen. De aller fleste har ikke vært der, men nå kommer altså historien. Og vi setter stor pris på at noen har satt seg ned for å få den fram. Men om vi ikke har vært i fengslet kjenner mange av oss til navnet «fengelstomta» der tinghuset nå ligger.

Knut Even Isaksen er født i Molde. Er jurist av utdanning og har skrevet avhandling om fengselsvesenet og den store fengselsreformen i 1860-årene. Da ble det bygd 56 distriktsfengsler i landet vårt. Han har skrevet bøker om fengslene i Ålesund og Molde og nå altså om fengslet i Kristiansund. Han har også krevet flere artikler om fengselsvesenet og har arbeidet som skattejurist og politijurist. Nordmøre Historielag via Jan Leithes Minnefond er med å gi støtte til boken.
fengsel 1

fengsel 2

Fengsel i KSU har det vært fra rundt 1870. I 1940 brant det opp etter bombingen. Det kom aldri nytt.( Foto/bok: H. Bloch) 

 

På møtet blir det en enkel servering, det blir loddsalg og anledning til å kjøpe årbøker og annet som Nordmøre Historielag har utgitt.

Etter krav fra Lotteritilsynet må vi på dette møtet ha et kort årsmøte hvor vi vedtar en ny § 4 i Minnefondets vedtekter.

Det nye forslaget er slik:

«Fondets styre skal tilsvare styret i Nordmøre Historielag, evt. ved endring etterfølgende juridiske enhet(er). Styret består av 5 medlemmer og 3 varamedlemmer».
fengsel li



 
Vi minner også om vårt neste møte som er lørdag 5. november kl. 12.00 til 15.00 i Håndverkerens lokaler. Da kommer lektor Bjørn Jakobsen for å fortelle litt om nyordning og nazifisering av Kristiansund. Han har i sin tid skrevet hovedoppgave om saken. Etter en enkel lunsj kommer også tidligere ordfører Knut Engdal for å gi oss et lite historisk tilbakeblikk på hvordan det var før. Både under krigen og i gjenoppbygningen av byen. Knut har stått meget sentralt.

 



 

For styret

Sverre R. Jansen