Da er det på Rjukan startet litt graving på området der tungtvann ble produsert, og som tyskerne ville bruke i sin jakt på atomvåpen. Fabrikkasjonsutstyret ble sabotert i 1943 i et av krigens mest spetakulære angrep der ikke ett skudd ble avfyrt. Fabrikken ble derimot skutt i filler med dynamitt i 1977, som av mange karakteriserers som landets mest kulturhistoriske hærverk. Nå er det bevilget penger fra Riksantikavren og senest i dag torsdag fra Tinn kommune til å avdekke denne kjelleren.
tin 1
Gravingen er så smått startet . Først er det prøvetaking av grunnen om det finnes asbest her.  Miljøsanering var ukjent i 1977. ( Foto: Bjørn Iversen)
tin 3
Her i bakken finnes mest sannsynlig kjelleren der tungtavannsproduksjonen ble utført, sier Bjørn Iversen lokalhistoriker i Rjukan/ Tinn kommune. ( Foto: Privat)
tin 2
Det ligger mye rart i bakken her. Vi skimter er relativt intakt mur til høyre som kan være kjelleren i Vannstoffen som det kalles. Prosjektet er nå tilført 1,4 mill , me det 2 av utgravingen vil koste mer. Det antydes opptil 6 millioner kroner. Avgjørelsen om å grave her er omfattet av stor interesse i pressen. RADIO RJUKAN(Foto: Privat)