Her i Vannstoffen, eller enklere fabrikken som laget tungtvann på Rjukan som ble ødelagt i 1943 av norske sabotører, og som senere ble sprengt i 1977 og jevnet med jorden. I dag derimot, er det stor interesse å forsøke å avdekke restene av dette verdenskjente bygget som ligger under jorden. Man tror store deler av bygget kan ligge delvis intakt. Riksantikvaren har allerede bevilget 700.000 kroner til en utgraving, og nå skal Rjukan kommune avgjøre om de skal bevilge samme beløp til " Jakten på tungtvannskjelleren i Hydrogenfabrikken på Vemork" . Det kan bli et spennende prosjekt, sier historiker Bjørn Iversen til Brunsvikanet.
Her er Rjukans ødeleggelse av krigsminnet Vannstoffen, eller Hydrogenfabrikken som produserte tungtvann til tyskernes atombombeprosjekt. I dag mener man at kjelleren kan være intakt. Mesteparten av utstyret ble tatt ut før sperngning. Det er veldig interesse for denne sabotasjeaksjonen og fotoutstillingen i forbindelse med dette på Norsk Industriarbeidemuseum. ( Foto fra Bjørn Iversen)
Her i fylket står en statue av sunnmøringen Joachim Rønneberg som var med på denne verdenskjente sabotasjeaksjonen i 1943 mot tyskernes planer om å framskaffe atomvåpen. Han er født i 1919, og han lever ennå i Ålesund. Han jobbet mange år i NRK i Ålesund, og stemmen hans er velkjent i radioen for de litt eldre. ( Foto: Geir Olsen)