I kveld torsdag kommer konservator Odd W. Williamsen til Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården.
Williamsen vil presentere Nordmøre Museums årbok 2015, som han selv er redaktør av. Årboka er samtidig fjerde bind i serien "Kildeskrifter fra Nordmøres historie". Boka er basert på kaptein og kjøpmann Dyres Halses selvbiografi.
Dyre Halse (1854-1934) vokste opp i Kristiansund og boka handler mye om hans barneår. Som supplement er det med to litt yngre herrers barndomserindringer fra samme by, embetsmannssønnen Emil Smith på 1890-tallet og arbeidergutten Lars Skarpnes rundt 1910. Her trer klasseforskjeller, byoriginaler, matvaner og teknologiutvikling fram i full bredde.
Halse møtte mange spanske sjøfolk i Kristiansund, og beskriver blandingsspråket som oppsto.
Dyre Halse tar oss med en tur havna rundt og forteller hvem som bodde i husene og brukte bryggene. Han forteller om sin første tur med den første fjorddamperen på Nordmørsfjordene i 1859.
Som voksen blir han selv kaptein på rutebåten Statsraad Riddervold på ruta mellom Kristiansund og Trondheim, og han beskriver inngående og levende stoppestedene, folkelivet og fraktegodset.
Dyre Halse skriver meget godt, og hans språk er beholdt i originaltapping. Både stil og skildringer kan tidvis minne om Knut Hamsun, for eksempel en skildring av Sivert Neeraas' vertshus. Han forteller om 3-dagers St.Hans og 8-dagers bondebryllup. Vi tar også med en beretning fra et frakteoppdrag til Kvitsjøen i Russland, der han måtte betale toll for å få med seg fela si hjem. Og overraskende nok hevder han at sjøfolkene hadde med seg nok tobakk til hele turen hjemmefra; de kjøpte ikke slikt underveis!
Boka har også med Dyre Halses beskrivelse av Nordlandsjekter og han lister opp det han kan huske av utenriksseilere fra Kristiansund fra 1860 og utover.
Som vanlig er møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre åpnet for alle og det er fri entré.
Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.