Temahefte med kalender nr. 13 fra Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre er gitt navnet ”Mitt skip er lastet med …”. Denne gang er det flere bilder enn vanlig, uten at det har gått ut over de gode historiske tekstene. Temaheftet viser mange eksempel på hva båtene har vært brukt til i kristiansundsdistriktet.


Verken smuglersprit eller ”panservogner for Fidel Castro” er vel vurderinger som rederier hadde vektlagt når de anskaffet sin tonnasje, like fullt var dette last som kunne knyttes til noen skip som har vært på havna i Kristiansund.

Den dramatiske historien knyttet til bordingen av den tyske lystyachten ”Elisabeth vakte nasjonal oppmerksomhet. Politiet i Kristiansund, ledet av den senere naziminister Sverre Riisnæs som den gangen arbeidet ved politikammeret i Kristiansund, sto for planlegging av aksjoner. 13 bevæpnede polititjenestemenn bordet smuglerskipet ved Kya. ”Hendene i været, eller vi skyter!” var kommandoropene som polititjenestemennene brukte når de entret over rekka på smuglerskipet.
tema 1

Romantikk og miljøskildringer vil kanskje noen ha i tankene når de leser ”mitt skip er lastet med folk og fe og …” – beretningen om fergemannen / fløttmannen, og dobbeltsideartikkelen ”mitt skip er lastet med ferskfisk til middag” – den siste om Fisktrappa.

Det er også historie knyttet til ”mitt skip er lastet med frigitte fanger”. Vi er tilbake til frigjøringssommeren 1945, fangene fra Falstad og Vollan kommer til byen med det lille dampskipet ”Florø”, noen dager senere kommer frigitte politimenn fra Kristiansund inn til kaia i Kristiansund med skøyta ”Nordstjernen”. De er endelig tilbake på norsk jord etter nær to år i konsentrasjonsleier KZ Stutthof. Bilder og miljøbeskrivelser.

 Nesten 40 bilder og mange spennende historier, fra Keiser Wilhelm II sine besøk i byen til redningsmannskapene etter ”Rokta”-aksjonen, om de store oljetankerne som lå i Nordsundet og meget mer.

Prosjektgruppa som har jobbet ut temaheftet 2016 er sammensatt av Jørgen Strand, Ole Sager og Anne Lise Tømmervåg fra foreningen. Kvaliteten i det ferdige produktet viser at prosjektgruppa har tatt oppgaven alvorlig.
tema 2

Erling Roksvåg på SandblostA/S med kalenderen.

Temahefte er å få kjøpt på Esso,Statoil og butikkene langs kaia, Narvesen Futura
samt salgs stand på Amfi på lørdag. ( Foto: Håkon Bloch)


 Prisen er akseptabel – kr. 80 – vil du nytte den som gave til pappa og til snille onkler får du tre for kr. 200.

Temaheftet 2016 er foreløpig lagt ut i en del forretninger i Kristiansund. Medlemmer av foreningen vil turnere mellom Storkaia Brygge og på Futurasenteret fredager og lørdager framover mot jul.

 Temaheftet kan også bestilles på e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. – da får kjøperen den på døra med innlagt faktura. En hundredelapp å betale i et slikt tilfelle.