For andre gang kommer Bjørn Pedersen, medforfatter til det store jubileumsverket om Wilh. Wilhelmsen, til Kristiansund for å holde foredrag hos Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre i Loennechengården.
For et år siden var han her første gangen og leverte en fabelaktig presentasjon om Anders Jahre.

Denne gang har ”skipsfartshistorisk” bestilt et foredrag om Otto Thoresen, den betydelige shippingmannen i norsk og internasjonal skipsfart, som med ”klippfiskrutene” til Spania og Syd-Amerika fikk stor betydning for klippfiskeksportørene fra Kristiansund etter at seilskipstidens dager var passert.

fred bn

Otto Thoresen var mannen som sto bak "Den subvenerede Norsk-Spanske Linie" ved etableringen i 1894.
24. januar 1894 lastet damperen ”Glanwern” i Kristiania for Spania og Italia og via Kristiansund og Ålesund forlot skipet Bergen som siste norske havn. Turen til ”Glanwern” markerte starten på denne ruten. Otto Thoresen hadde i konkurranse med tre andre tilbydere vunnet anbudsinnbydelsen som Staten hadde lyst ut et drøyt år tidligere. En av de tre som ble ”slått ut” var Karl Bang fra Kristiansund, Bang hadde med seg flere Kristiansundsredere i sin ”pakke”.



20 år senere: ”En merkedag i byens historie” er overskriften i Romsdalsposten om 26. mai 1914. Denne dagen var ”byens autoriteter” invitert om bord i ”San Jose”. ”San Jose” var eiet av D/S A/S Otto Thoresen Linie og var i Kristiansund for å laste klippfisk for Syd-Amerika. Avgangen med ”San Jose” representerte starten på Den Norske Syd-Amerika Linje (SAL).

Thoresen var således helt sentral hva gjelder "klippfiskrutene" som gikk fra Norge til Spania, senere også til Syd-Amerika.


Så får det kanskje være slik at krigstap under 1. verdenskrig kombinert med spekulasjoner i aksjer og den påfølgende skipsfartskrise i 1921 gjorde sitt til at Thoresen måtte overdra linjerettigheter og skip til Fred. Olsen. Linjene hadde Kristiansund som lastehavn helt til de gikk ut på 1960-tallet.

portogal


”H. A. Hartmann”, hjemmehørende i Kristiansund, var leid av Thoresen i en kort periode på 1890-tallet og ble benyttet i ”Spanskeruten”. Her er skipet foreviget med  portugisisk flagg og Thoresens rederiflagg.(Maleri tilhørende Kari Kvande-Pettersen, Kristiansund)  
 

Bjørn Pedersen vil også vie tid til en presentasjon av en annen Otto Thoresen, barnebarnet med samme navn. Denne ”unge” Otto Thoresen startet i 1963 passasjer- og bilferjetrafikk mellom England og Frankrike i regi av Otto Thoresen Shipping Co., som senere endret navn til Townsend-Thorsen Car Ferries.

Det vil nok være tilhørere under foredraget som nettopp har seil med ”junior” sine skip.

 Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under kveldens møte i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler.

Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.