Til dere "tusener" i Karihola-Brunsvika. Dere som er yngere kjenner kanskje ikke til den tiden  mellom 1940-1945 det i området da tyskerne anla store leire og festningsområder her. Det var ikke småtterier. 172 forskjellige byggverk hadde de der det nå heter Karihola/Brunsvika fra 1940..utvidet 1942 med boliger i Brunsvika. Folk måtte flytte fra husene sine til byen en plass. De eldste garvede fiskere nektet selvfølgelig, og ble plassert på Meldahlsholmen fiskevær med passerseddel gjennom festningsområdet der de overlevde. "Steindamm" kalte tyskene Meldahlsholmen under krigen.
25 bnn

Tysk panservernstilling 25 mm panservernkanon av fransk fabrikkat ved Fladvad-gården-I bakgrunnen huset til Angvik , Brunsvikveien 1 A som var skriverstue og kontor for det tyske 2. Kompani i Karhola undr krigstiden. De tyske soldatene fikk lønn slik som oss i førsteganstenesten i forsvaret etter krigen.( Nils Seldal foto)
hord 1 

Støping av "Ringstand für MG 34" i Brunsvikveien i 1944. Støpt vått hele døgnet. 8 sekker sement på kubikk. Den tyske Organisazion Todt hadde kontrollen over store festningsarbeider. Tyskerne betalte godt. Ingen ledighet., På slutten av krigen kunne man tjene  10,-kroner timen for festningsarbeide for Wehrmacht eller Luftwaffe.Det var voldsom timelønn. Astra Fuiskeindustri på Goma betalte 11,-kroner timen i 1970 på  fryseskapene for seifilet. Det sier litt om fortjenesten på tysk festningsarbeide 1940-1945. ( Boa) ( Nils Seldal foto)