Av Tone Mørk, direktør i Statped

 Arbeidet mot mobbing er svært viktig for å ta vare på enkeltindivider og for å sikre gode læringsmiljø. Spørsmålet er om innsats mot mobbing skal gå på bekostning av spesialpedagogisk arbeid.
Mobbeutvalget ledet av Øystein Djupedal foreslår å styrke PP-tjenesten med 300 stillinger. Det er et forslag mange kan si seg ubetinget enig i. Forslaget er ment å styrke arbeidet med det psykososiale miljøet. Utfordringen er at det ikke framkommer like tydelig at disse stillingene skal hentes direkte fra Statped og det spesialpedagogiske arbeidet. Verken mobbing eller psykisk helse er en del av Statpeds mandat i dag. Hva er så Statped og hva gjør vi?
mobb

Tone Mørk, direktør i Statpedagogisk tjeneste.


Statped er en spesialpedagogisk nasjonal etat. Vi har ansvaret for å levere tjenester innen syn, hørsel, døvblindhet, språk/tale, sammensatte lærevansker og ervervet hjerneskade. Vi har kompetanse på å tilrettelegge opplæringen for barn, unge og voksne som har behov for tilrettelagt undervisning innen våre seks fagområder. Det kan dreie seg om sammensatte og komplekse diagnoser eller vansker. Eller det kan være snakk om ulike funksjonsnedsettelser. Felles for mye av vårt arbeid er at mange skoler, barnehager og kommuner trenger spesialpedagogisk bistand fra Statped for å tilrettelegge på en god måte.

For mange vil Statped være relativt ukjent, men for mange som har behov for Statpeds tjenester og kompetanse er Statped svært viktig. Vi besitter kompetanse på faglige relativt smale områder som hver enkelt kommune vanskelig vil kunne ha – blant annet fordi det er snakk om behov som ikke opptrer ofte nok. Derimot er det viktig at vi er der når en skole eller barnehage faktisk står ovenfor et behov om økt spesialpedagogisk kompetanse. Det er dette arbeidet utvalget vil nesten halvere.
Statped gjennomførte denne vinteren en brukerundersøkelse. Den viste oss at våre brukere og samarbeidspartnere verdsetter vår kompetanse høyt. Forslag til forbedringer omhandler i stor grad hvordan kommuner og brukere kan få enda bedre tilgang på våre tjenester. Årsaken til det er at tilgangen på kompetanse kan variere rundt om i landet. Vårt mål er å sikre at barn skal få en likeverdig tilgang på tilpasset opplæring uavhengig av hvor i landet de bor. 

 

At mange av våre brukere opplever ulike former for sosial ekskludering og mobbing er sannsynlig. Det er det svært viktig å bekjempe. Spørsmålet er om dette arbeidet skal styrkes ved å ta ressursene fra Statped og vårt spesialpedagogiske arbeide.