I kveld torsdag er det klart for historien om nordmørske sjøfolk hos ”Skipsfartshistorisk” i Loennechengården

Foreningen får Kjell Bjarne Dahl, en av forfatterne til boken ”Fra tramp til Offshore”, som Kristiansunds Skipperforening står bak, til å fortelle fra boken – mer presist; utdrag av historien til nordmørske sjøfolk. Historia om norske sjøfolk må stadig revideres. Krigsseilerne har fått sin historie, ærefult beskrevet i Jon Michelets bok om Skogsmatrosen. Sjøfolket som seilte etter krigen, i «Gullalderen», har også sin historie å fortelle. Kanskje får disse også sin episke roman.
1947 a
Gullalder etter krigen. Mange underlige farkoster, eksempelsvis en liten tankbåt M/T "Halvard" i fart på Nordsjøen- Norge-Leningrad i 1947. Nest yttest til høyre Oddvar Angvik fra Brunsvika på sin første tur påmønstret skip 18 år gammel. ( Foto: Privat)


15 januar hadde næringslivsdagene i Surnadal besøk av «sosialdemokrat og økonomiekspert» sjefsøkonom Jan Andreassen, hvor han slår følgende «spøk»;
- Nå trenger vi fulle sjøfolk i regjeringen slik at det blir brukt nok penger, sier eksperten til TK.
Han siktet nok til at når det går mot krise i økonomien, er det viktig at befolkningen fortsatt bruker penger, og at vi ikke sparer oss til fant. Vedkommende modererte seg i et påfølgende leserbrev i samme avis. Her fossror vedkommende, og sier han at om at han siktet til rausheten hos sjøens menn. Full og raus....javel?
1947 b
Fra Fred Olsens første " Bandeirante" fra 1947 med stykkgods Sør Amerika 1951. T.v Oddvar Angvik fra Kristiansund som var smører i maskinen. ( Foto: Privat)


Foredragsholderen, Kjell Bjarne Dahl, ønsker å fortelle en annen historie:
Om sjøfolk i to generasjoner, gjerne far og sønn, som Gunnar senior og Gunnar junior i boka «Fra Tramp til offshore»

Hvor kom de fra? Hvorfor reiste de ut? Hva opplevde de? Hva utrettet de for seg selv og samfunnet de tilhørte?

Kort fortalt: sjøfolk kom fra fattige kår, fra grisgrendte strøk, og gjorde århundrets klassereiser.

Sjøfolk dro fordi de ikke hadde noe valg, fordi de måtte, fordi de var unge og ville se verden, fordi noen hadde behov for dem og fordi de kunne bidra med arbeidet sitt.

Sjøfolk ble «dekksaper og sotengler», de ble styrmenn og maskinister, de ble kokk og telegrafist, og noen til slutt: Kaptein på egen skute.
1947 c
Noen ganger gikk det galt, men bra på samme tid. " Bandeirante 2" fra 1960 på vei til Bergen fra Brasil med kaffe kolliderte med gresk skip og sank i 1978. Alle ble reddet. Skipet fløt i 4 timer. (Foto: Ukjent
)

Sjøfolk opplevde fantastiske reiser til verdens eksotiske havner, endeløse havreiser som aldri tok slutt, arbeid og slit, lengsel og savn etter de der hjemme, og kanskje kjærlighetssorg over henne som valgte en «sekretær fra Steinkjer» framfor evig venting på "silketørkle fra Kina".

Sjøfolks arbeid ble til kroner som ble inntekt til en familie, kjøpekraft og skatt til et lokalsamfunn og valuta som bygde Norge.

Som vanlig arrangeres møtet som ”åpent” og alle har anledning til å komme.

Dørene åpnes klokken 18,30 og programmet starter klokken 19,00.

De av dere som har lyst og anledning; hjertelig velkommen.