I kveld torsdag er det klart for kveldens første møte hos ”skipsfartshistorikerne” på Vågekaia. Under det åpne møtet vil kveldens foredragsholder – Jens-Eric Eliassen – fortelle om en felles kommunedelsplan for sjøområdene på Nordmøre – som Orkidé – Ordfører- og rådmannskollegiet for Nordmøre har tatt initiativet til å utvikle og som det er Eliassens sin jobb å ferdigstille.
fredoe 2
Sjøområdene omfatter også ankringsplassen for større fartøyer i Freifjorden. ( Foto: Svein Ludvigsen)

Sjøområdearealet på Nordmøre utgjør mer enn 3.000 kvadratkilometer og dette store området skal kunne brukes til ulike typer sjøbasert aktivitet. Hovedplanen, hvor de enkelte kommunestyrer selv behandler og godkjenner plandelen om sine sjøarealer, skal kunne gi en mer effektiv og forutsigbar kommunal saksbehandling i spørsmål knyttet om sjøarealene, samtidig som planen skal kunne gi økt kunnskap om ulike interessenters planer om bruk av områdene og et håp om mer bærekraftig verdiskaping i det sjøbaserte næringslivet.

Arbeidet er viktig og det skal nok bli interessant å høre om hvilke ufordringer som ligger i et så stort plandokument. Her skal man ta hensyn til yrkesfiske og fiskefelter, her skal man mene noe om så vel verneområder som taresanking. Planen skal kanskje også skue mot kajakkpadlere, friluftsliv og reiselivsaktiviteter og ikke glemme beredskap, havariberging og nødhavner. Akvakultur, villaks  og utslipp er kanskje andre problemområder.
Som vanlig åpnes dørene hos Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre klokken 18,30 og programmet starter kl. 19,00.
fredofjord


Svein Ludvigsen, tidligere sekretær i ”skipsfartshistoisk”, er ofte ved Rastarkalv med fotoapparatet sitt.

På Freifjorden har Kristiansund og Nordmøre Havn en ankerplass som internasjonalt kalles ”Freifjorden 1 Anchorage”.

Her ankrer skip i påvente av oppdrag, kaiplass (fortrinnsvis på Sunndalsøra), værforhold ved lastebøyene ute på oljefeltene eller av andre årsaker.

Området brukes også når været er så kraftig ute i havet og leia at båter og skip må søke nødhavn.

I ly for en kraftig storm i november 2013 lå i alt ni fartøyer til ankers i området. Her ser vi to av dem med flytebrua i Bergsøysundet som bakgrunn