Det var stinn brakke hos skipshistorikerne i på torsdag kveld. Jon Michelet trakk fulle hus og vel så det i Loenechengården.
Foredraget hadde som tittel ”Krigsseilernes skip” som  inneholdt generelle historier og mange enkeltskips historier på godt og ondt. Han fortalte om seg selv og en streng mor som ikke ville slippe han til sjøs før han hadde tatt artium , og formaningene han fikk da han skulle reise på sin første tur som sjømann. Det ble mange levendegjørende fortellinger fra mange båter som seilte under krigen i konvoi og i andre oppdrag for de allierte.
ks 1
Jon Michelet har alltid vært engasjert i de som seilte ute under krigen og behandlingen av disse etter at krigen var over.( Foto: Håkon Bloch)

Han fortalte om det Norske skipet "Balkis" som ble torpedert av italienske ubåter utenfor Brasil  hvor ubåten fortsatte å skyte på båten og dennes livbåter
hvor både kaptein Tønder (fra Kristiansund) og noen av mannskapet ble drept. Brasil ble så irritert på denne hendelsen at de gikk inn på de alliertes side i krigen. 
Mange historier om de som kom fra kvalkokeriene som ikke kunne engelsk ( hadde ikke seilt rundt i verden)og som måtte gå på engelskkurs før de ble satt i drift.

ks 23

Et handelsskip er truffet av torpedo og eksploderer. Flere tusen norske sjøfolk omkom i kampen for å knuse Nazi-Tyskland.( Foto: Ukjent)
 

Michelet kom inn på sjøfolkene i handelsflåten som bygde de norske styrkene, og om det ”Norske Jagerfondet”. Videre ble det snakket om ”Northraship” som var tvungen sparing fra egen hyre. Avrundet med et diktet ”De Norske sjømenns hilsen til England”. De siste årene har Jon Michelet gitt ut gedigne verker over krigsseilerne og hva de opplevde. Verkene spenner over flere tusen sider, og er ansett som meget god historisk dokumentasjon.
ks 2
Det var fullt hus i Skipsfartshistorisk sine lokaler på Vågekaia.(Foto: Håkon Bloch)
ks 7

Jon Michelet fikk som gave bilde av klippfiskbåt før krigen,  og foreningskrus med eget navn av leder Jørgen Strand. (Tekst/foto i artikkelen: Håkon Bloch)