Allerede på 1600 tallet ble det foretatt undersøkelser om det var lønnsomt å utvinne kobber fra fjellene på Averøya. Noe særlig fart ble det ikke før i 1806 da den spede begynnelse til bergverkdrift begynte. Fra 1813 antas at driften med sjaktene på Dyrset i Bådalen startet opp. Malmen ble rundt 20 første årene fraktet med hest og vogn til Fladset der utskipning til smelteverk i Trøndelag begynte. Egen smeltehytte og mange bygninger kom på Kalvøya i Baefjorden i 1842. Ettr hvert ble det gjort forsøk på å finne igjen kobberkisårene langt oppe i fjellet. Både på Meekfjellet, Vassdalen, Stokdalen, Bådalen og Fagerfjellet ble det søkt etter kobber. I 1917 var det slutt da det ikke var lønnsomt lengere. Vi har vært og sett på restene av prøvedriften på Fagerfjellet.
dbo 3
Grunnlaget for rundt 100 års arbeid med å utvinne kobber var at det var funnet kobbererts i åpne fjellet på forskjellige plasser. Her oppe på Fagerfjellet det kobbermalmen også er å se " utendørs " i dag.
dbo 8
Det var på Dyrset i Bådalen at hovedgruvene lå. Noe arkivmateriale finnes ennå i Statsarkivet. Blandt annet dette kartet og regnskapsbøker fra rundt 1845. ( Foto: Helge Hoel)
dbo 1
På slutten av perioden fra 1913-1917 ble det gjort prøveuttak her på Fagerfjellet 550 meter over havet i det bratteste fjellterreng. Siden 1. verdenskrig kom, ble bare malmen lagret utenfor sjaktene.
dbo 4
Typisk sjakt på Fagerfjellet (nedre gruvegang) som går 40- 50 meter innover i fjellet. 
dko 6
Øvre gruvesjakt er stor, og er farlig å ferdes i . En loddrett sjakt rett ned skal man ikke falle ned i. Da er man ferdig. PÅ denne tiden gruvegangen her ble tatt ut, var dynamitten kommet (1866). Men boringen er på forunderlig vis skjedd med handmakt ; et voldsomt slit. Før denne tid, eksempelsvis nede på Dyrset, var det svartkrutt, feisel og bor i bruk på 50 års vis. Det er nesten umulig å forstå slitet med dette i dag.
dko 2
Restene etter stall i fjellsidene høyt over Vassdalsvannet.
dbo 7h
Hestestien er godt synlig fra Litj-Knøken på andre siden av dalen. Malmen skulle fraktes til smeltehytta på Kalvøya, men ble liggende utafor gruveinngangene. Dermed var det slutt.
dbo 22
Mye folk fra gjerne Sverige og Østerdalen kom for å arbeide på Averøy og kobberrgruvene der. ( illustr. bilde) I 2014 er det funnet voldsomme mengder kobber etter undersøkelser i Kvalsund i Finnmark. Forekomstene antas større enn hva som ble tatt ut på Rørosgruvene i 300 år.