På Nordmøre finnes hittil 4 kjente helleristningsfelt. To er i Tingvoll, mens to er i Averøy. På Averøy finnes helleristninger i Rødsandberget, og på Søbstad. Sistnevnte er svært tydelig i bergformasjonen på Søbstadklubben ute i Sundsfjorden. Stedet ble oppdaget for rundt 30 år siden, og er senere fredet og skiltet.
hel 1

Figurene på Søbstad ligger 12, 5 - 16 meter over dagens havnivå. I følge arkeologene gir dette to dateringsmuligheter: Ristningsberga var tørt land en kort periode i eldre steinalder, ca 8500 - 9000 år siden. Deretter steg smeltevannsmengdene raskere enn landet, og la berget under vann igjen. Berga ble på nytt tørt land i yngre steinalder, for ca 5000 år siden.(Kilde Averøy kommune)
hel 2
Tilkomsten til området er godt skiltet på hovedveien og nede ved fjorden. (Foto: Rakel Iren Metliås)
hel 3
Det er rundt 12 tegninger som er risset inn i fjellet. Det er jakttegninger som er meislet inn i bratte fjellveggen. Det antas at dette ble gjort i yngere steinalder 4000-1800 år f. Kr. Figurene er meislet inn med steinredskap. Siden dette er på kysten har nok hval vært et yndet jaktmotiv, og ikke særlig greit å få has på med redskaper den gangen.(Foto: Rakel Iren Metliås)
hel 5
Den største av Søbstad-helleristningene er rundt 1,3 meter lang.(Foto: Rakel Iren Metliås)
hel 4
Området nedover mot sjøen er gjengrodd a furuskog. Her finner vi en gravrøys som er av betydelig yngere årgang fra rundt 550.år f.Kr. Dette er oppimot vikingtiden. Slike røyser finnes det mye av på kysten. Mest sannsynlig er gravrøysa åpnet på 14-1600 tallet etter jakt på verdier. (Foto: Rakel Iren Metliås)
hel 40
Opplysningsskiltet for det fredede kulturminnet har sett bedre dager. Det hadde vel vært en tanke å sette det i stand kanskje.(Foto: Rakel Iren Metliås)