Mellom Bud og Averøya kom vi over et par lag som holdt på med metalldetektorer. Det finnes en forening og lokallag for folk som driver denne spennende sysselen.Norges Metallsøkerforening, med underavdeling i Møre og Romsdal og lokallag ellers. For å søke må man følge kulturminneloven og kontakte grunneiere. Det er en fin hobby hvor man er mye ute i naturen og frisk luft synes de to karene under.
det 1
Svein Ove Myrbostad (t.v) og Pål Aure fra Fræna holdt på å søke på en mark med grunneierens velsignelse. De er medlem av Møre detektorlaug. Det finnes nå detektorer som har GPS slik at man vet akkurat hvor man har søkt. Senere skal flere av detektorkarene til Polen for å hjelpe til å finne et større slagsted fra tiden rundt år 1000. Det skal bli svært spennende. De reiser sammen med danske metalldetektorentusiaster som er svært aktive. 

det 2
Når det kommer et signal i utstyret, graves et hull med spesialspade, der hullet gjerne avsøkes med en liten retningsstyrt hånddetektor. Deretter setter torva på plass igjen. Det er best å drive på sent på høsten og tidlig på våren; bøndene vil ikke at gresset skal bli trappet flatt får vi vite.
det 3
Funn vi fikk se funnet på et jorde i dag. Det kan dukke opp det merkeligste og gamleste med slike detektorer. Problemet er at jordene har vært pløyet i mange år. 
det 4
Her to som holdt til på egen innmark på Skotten. F.v Reidar Ryther-Fjøren og Oddvar Hansen som holder en pin pointer, en liten detektor for akkurat å lokalisere en metallgjenstand nede i gravegropen.
det 5
Funn fra Skotten-marka i dag. det skulle bli spennende å bearbeide disse gjenstandene som trolig er mynter av foreløbig ukjent opphav. 
Reidar Ryther Fjøren har også butikk hvor det selges utstyr .DETEKTORBUTIKKEN   

  NORGES METALLSØKERFORENING