Hos skipsfartshistorikerne torsdag kveld: Om Christian Johnsen, klippfiskeksportør og skipsreder i gamle Kristiansund
Trudi Henrydotter Eikrem, stipendiat ved Universitetet i Bergen / Høgskulen i Volda, har siden sommeren 2011 arbeidet med et stort prosjekt om den norske klippfisknæringen på 1800-tallet og eksporten til det portugisiske imperium.
I kveld holder hun foredraget ”Det var godt å være dansk i Norge. Om Christian Johnsen, klippfiskeksportør og skipsreder i gamle Kristiansund.” Handelshuset Christian Johnsen i Kristiansund var ved inngangen til år 1900 Norges største klippfiskeksportør.
Christian Johnsen, klippfiskeksportør, reder og industribygger. (Foto: Nordmøre Museums fotosamlinger)
Gründeren Christian Johnsen giftet seg i Ålesund, men valgte å bosette seg i Kristiansund i 1854. Johnsen var opprinnelig dansk og han hadde arbeidet i Spania i ti år før han bosatte seg i Kristiansund. Christian Johnsen fikk fort innpass hos kristiansunderne, og etter kort tid var han den eneste som i realiteten kunne yte Nicolay H. Knudtzon konkurranse om inntektene.
Før finanskrisen i 1884 hadde Johnsen en formue på en million kroner mens Knudtzon hadde tre. Deretter var det langt ned til nestemann.
Knudtzon og de fleste andre i det kristiansundske handelsborgerskapet forvaltet en arv som, om ikke den alltid besto av penger, så i alle fall kunnskap og nettverk som utgangspunkt for å drive produksjon og handel med fisk.
Men hvem var Christian Johnsen? Hva slags arv forvaltet han, og hva drev han egentlig med? Hvorledes maktet han å akkumulere så store mengder kapital uten å true eller utfordre hegemoniet til Knudtzon og det etablerte miljøet?
Et dampskip som bærer navnet til kveldens omtalte person. " D/S "Christian Johnsen".
Foredraget søker å gi et svar på hva forretningsarkivet etter Christian Johnsen forteller om hans forretningsvirksomhet. Det vil kaste lys over hvorledes han gjennom stor kreativitet, nysgjerrighet og et helt spesielt forretningstalent utnyttet sider i sin egen samtid til å utvikle klippfisk til å bli et produkt i et globalt marked. I dag er klippfisk mer enn bare mat på mange kontinent, og fortellingen om Christian Johnsen kan bidra til å forklare hvorfor.
Møtet er åpent for alle og det er fri entré. Dørene til lokalene våre i Loennechengården midt på Vågekaia åpnes klokken 18.30 mens programmet starter klokken 19.00.