Oljeforumet Petropolen i Kristiansund har to svært aktuelle saker på programmet torsdag 24. april. Det kommer til å handle om funnet av oljen i Pil med VNG som operatør. Toppledelsen i VNG Norge kommer rett fra riggen ute i Norskehavet og inn til møtet med petroleumsklyngen i Kristiansunds-regionen.

Det andre store temaet er Ormen Lange og kompresjonsteknologien som ikke kommer - nå. Lisensens flertall har lagt prosjektet unna, og operatøren Shell må forklare hva som skjer med det prestisjefylte prosjektet som det nå ikke blir satset på. Det er mange spørsmål knyttet til det som nå er besluttet.
press heg
Meget lovende funn i havområdet utenfor Midt Norge ifølge de første analyser. ( Illustrasjonsfoto)


Petropolen arrangeres i Petrosenteret på Storkaia. Møtet starter kl. 19, og programleder er Ellen Engdahl, som er daglig leder i næringsforeningen KOM vekst.

 Ferske nyheter fra riggen

VNG Norge arrangerer pressetur ut til riggen Transocean Arctic torsdag 24. april. Testresultater fra funnet av Pil-prospektet påviste at anslåtte volumer i funnet er langt større enn det man hadde trodd på forhånd. Området på sørlige Haltenbanken blir ikke helt det samme etter dette. Ute på riggen blir det arrangert pressekonferanse, og nyhetene kommer inn til Petropolen om kvelden med VNGs ledelse på plass.

_Vi kommer til Petropolen! Det sier Atle Sonesen, som er administrerende direktør i VNG Norge, som er et tysk energiselskap som nå har gjort sitt aller første oljefunn på norsk sokkel. Fra VNG deltar også direktør Lars Katteland (direktør for utvikling og operasjoner), Kari Lokna (geolog) og Hege Hayden (kommunikasjon).

_VNG Norge starter i disse dager boring av et sidesteg i Pil-prospektet,og deretter følger et sidesteg i Bue-prospektet i samme lisens for å undersøke eventuelle tilleggsressurser. Det planlegges boring av en ny letebrønn i lisensen neste år. Dette funnet vil ha stor betydning for selskapet vårt, opplyser Marleen Laschet i informasjonsavdelingen.

Funnet er stort

Den første brønnen fant en gasskolonne på 91 meter og en oljekolonne på 135 meter i sandstein av øvre jura alder. Foreløpige analyser basert på omfattende kjernetaking, logger og trykkdata indikerer at brønnen har funnet et reservoar med svært gode egenskaper. Testresultatene viser et funn som er mye større enn opprinnelig anslått.

Disse er eiere i lisens 586: VNG Norge har 30 prosent, Spike Exploration 30 prosent, Faroe Petroleum 25 prosent og Rocksource Exploration 15 prosent.

_Potensialet i og utenfor lisensen kan være stort. Det er naturlig at VNG vil ha en fremtredende rolle i dette området fremover. Vi håper dette bare er begynnelsen på en god og lang historie, sier direktør Atle Sonesen.

VNG Norge AS er et heleid datterselskap av Verbundnetz Gas Aktiengesellschaft i Leipzig. VNG-gruppen deltar i hele verdikjeden i tysk og europeisk naturgassvirksomhet. På norsk sokkel har de 33 lisenser, elleve av disse er operatørskap og selskapet har 72 ansatte ved kontorene i Oslo og Stavanger.

Ormen Lange og kompresjon

Norske Shell kom med en dårlig nyhet fredag 11. april da de kunngjorde utsettelsen av Ormen Lange kompresjonsprosjekt, som i mange år er blitt tungt eksponert og som ble beskrevet allerede i plan om utbygging og drift til myndighetene for over ti år siden. Shell og lisensen har ennå ikke valgt leverandør av teknologien etter flere utsettelser. Siden 2008 er arbeidet med konseptvalg mellom undervannskompresjon eller kompresjon med hjelp av en flytende plattform blitt markedsført tungt.

“Nåværende konsepter for offshore kompresjon er ikke lønnsomme”, opplyser områdedirektør Odin Estensen i Shell.

_Til Petropolen kommer en av Shells folk i prosjektet for å orientere, enten områdedirektør Odin Estensen, teknologiutvikler Mathias Owe eller forretningsutvikler Marianne Olsnes, opplyser kommunikasjonssjef Kitty Eide.

Petropolen er et samarbeid mellom Norsk Petroleumsforening i M og R, Møre og Romsdal fylkeskommune, KOM Vekst, Kristiansund kommune og Navitas.

Kontaktpersoner: Ellen Engdahl, KOM vekst                              909 97 152

                           Helge Hegerberg, Kristiansund kommune      951 98 741

                           Johnny Aandahl, NPF M og R                         484 28 060

                            Bengt I. Endreseth, fylkeskommunen            958 78 883

                            Ingrid Sara Grimstad Amundsgård, Navitas     957 32 787