EU regler har ført til at alt avølpsvann fra boliger skal renses på skikkelig måte før utslipp til sjøen. Kristiansund kommune har startet et kjempeprosjekt for å få samlet alt avløpsvann fra boligene i byen. Med tiden skal det samles i et større moderne renseanlegg i Hagelin. Starten på prosjektet er begynt i Karihola, der det blir lagt nye pumpeledninger opp fra Havgapet. Under arbeidet med renovering av Dalegata, ble det lagt pumpeledning der slik at ny graving blir unngått.
havg 2b
Her traseen til to pumpeledninger på Ø450 mm og 280 mm oppover Havgapet i Karihola på vei mot fremtidig renseanlegg i Hagelin. Da snakker man om skikkelig kjemisk eller biologisk rensing på et nivå der utgåpende avløp blir nærmest sterilt og helt rent.
havg 3
Rørene ved lekeplassen i Havgapet som holder på å sveises sammen. 12 meters lengden av det største Ø450 mm er hele 650 kilo tungt, men med moderne maskinelt utstyr arbeides det lett med slike tunge ting i dag.
havg 4
Kommunen har investert i eget sveiseutstyr for PVC rør. 3 operatører har vært på opplæring. Her Jan Oddvar Iversen (nærmest) og Svein Melkvik som holdt på å sveise sammen 280 mm rør fredag ettermiddag. 
havg 1
Skisse som viser det svært omfangsrike og kostbare prosjektet med å samle alt avløp fra hele bykjernen inklusive Dale, Innlandet og Goma og Løkkemyraområdet i Hagelin. Eksempelsvis vil det bli lagt pumpeledning fra Nerlandsdalen over land ved Klubba og over Brunsvikbukta til Karihola. Også utslippene på fra silanleggene på Grunden og Sørundet vil blir fjernet fra havnebassenget. ( Skisse Vidar Dyrnes/ Teknisk etat.)