I kveld torsdag er det duket for fellesmøte i regi av Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre og Nordmøre Akevittforening. Fra Trondheim kommer Terje Bratberg for å fortelle historien om linjeakevitten.  For å kunne bære denne benevnelsen må akevitten ha passert ekvatorlinjen to ganger. I 1805 seilte briggen Trondhiems Prøve fra hjembyen Trondheim med kurs for Indonesia.
Skipet førte blant mange varer også flere fat akevitt. I Batavia (nåværende Jakarta) fikk man solgt eller byttet bort alle de medbrakte varene unntatt fatene med sprit. Når skipet kom tilbake til Trondheim i 1807 fant man ut at man hadde fått et helt annet brennevin enn tidligere, både modningsprosess, bevegelser i skipet og temperaturforandringer var antatt å være viktige faktorer.
joerg 2L

Linjeakevitt er absolutt oppegårnde produkt, transportert med Wilhelmesen siden 1927. Kronjulvel innen skipsfart på lik linje som skipskosten  saltkjøtt og erter.

 ”Trondhiems Prøve” var bygd for Catharina Meincke Lysholm og hennes bror Heinrich Meincke, men det skulle imidlertid bli Catharina Lysholm sin nevø Jørgen B. Lysholm som introduserte denne første moderne akevitten. Eget brenneri og destillasjonsfabrikk og regelmessig forsendelse av akevitt i eiketønner fram og tilbake til Syd-Amerika var basisen for det som vi i dag kjenner som ”Lysholm Linje”.  

joerg 1

 

”Trondhiems Prøve”, bygd i 1780.  Bildet utlånt av Trøndelag Folkemuseum, Trondheim.

Siden 1927 har Wilh. Wilhelmsen hatt enerett på å gjennomføre forsendelse av akevitt, som i dag transporteres tur-retur Norge - Austral ia. Opp gjennom årene har det vært flere produsenter av ”linjeakevitt”. Utenom Lysholm er det i dag bare Løiten tilbake med sin ”Løitens Linje”. Som vanlig er møtet i lokalene til Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre i Loennechengården på Vågekaia.
Møtet er åpent for alle og det er fri entré. Dørene åpnes klokken 18.30 mens programmet starter klokken 19.00.