I dag 27. januar er den internasjonale minnedagen for Holocost, den tyske planen om å rydde ut jødene i Europa.  Denne dagen i 1945 nådde sovjetiske tropper fram til konsentrasjonsleiren Auschwitz og befridde de rundt 7000 fangene som fortsatt satt i leiren.De andre fangene ble i midten av januar 1945 tvunget ut på marsj vestover mot Tyskland. Et stort antall mennesker omkom underveis, hvilket har gitt bidratt til kallenavnet «Dødsmarsjene».
1941 b
Russiske soldater kom til Auschwitz den 27.januar 1945, og reddet de 7000 siste som var innesperret. (Foto: Ukjent)

Auschwitz. Birkenau i Polen var den største av konsentrasjonsleirene, og virket som en ren utryddelsesleir fra mars 1942. På Wannseekonferansen i Berlin i ble det på høyt nivå i en europeisk regjering bestemt å utrydde fysisk et folkeslag i Europa. Det som skulle komme skulle komme til å savne sidestykke i verdenshistorien utført av en regjering i en moderne stat. 
1941 ne
Listen med antatte jøder i Europa utferdiget og lagt fram under konferansen i Berlin i 1942. Vi ser også at Norge er med her.(Skisse Wikipedia)

1941 a

Vi gikk ikke fri her i landet heller i dette hatet. Her fra et gatehjørne i Oslo som ga jødene skylden for krigen.( Foto: Ukjent)

1941 e
42 årigen Heinrich Himmler nærmest ved en ukjent konsentrasjonsleir. Som Reichsführer-SS kontrollerte han SS, og også til en viss grad alle tyske politi- og sikkerhetsstyrker, inkludert Gestapo. Han var også i kraft av sitt embete en av de sentrale figurer i organiseringen av jødeutryddelsene  og Einsatzgruppen (døds-skvadroner). Himmler var øverste befalshavende i organiseringen av utslettelsen av «undermennesker». Kort tid før krigen sluttet, forsøkte han å kapitulere det tyske rike til de allierte under forutsetning av at han unngikk tiltale. Senere i 1945 begikk han selvmord i britisk fangenskap.( Foto: Ukjent)
1941 c
Da kapitulasjonen var et faktum ble det ved hjelp av de som overlevde redslene en stor jakt på bødlene og andre som hadde vært ansatt i konsentrasjonsleirer over alle de tyske besatte områder. Her et typisk eksempel på at en en gjenkjent av en KZ fange, ( Foto: US Troop Germany)
1941 ef
Det var et fryktelig syn som møtte amerikanske og sovjetrussiske soldater da de klarte å befri leirene. Man skjønte ikke omfanget av Holocost før man kom på nært hold av den mest vanvittige regjeringsordre utstedt av noe land noensinne. Anslagsvis 6 millioner ble myrdet.( Foto: US Troops Germany)
1941 d
Britene brenner brakker i Bergen-Belsenleiren i Nord-Tyskland  etter frigjøringen i 1945. Dette var en stor leir med  mange kategorier fanger. Fanger omkom på 50.000 tall av sykdommer, og den ble satt fyr på for å unngå epedemier.
326
Amerikanerne frigjør Stalag 326 leiren. 65000 krigsfanger, for det meste fra Sovjet omkom av sult og mishandling her. Det var 300.000 fanger i leiren da amerikanerne rullet inn med stridsvogner i april 1945.( Foto :US Troops Germany)