Torsdag 9. januar er det klart for årets første møte hos ”skipsfartshistorikerne” i Loennechengården. Denne gang er temaet Wilh. Wilhelmsen. Foreningen har vært så heldige å få Hans Chr. Bangsmoen oppover fra Oslo til å holde foredraget "Wilh. Wilhelmsen 150 år – historien og historier".
Hans Chr. Bangsmoen var informasjonsdirektør i Wilh. Wilhelmsen i 30 år og er en av de to forfatterne av det store jubileumsverket om Wilhelmsen som kom for et par - tre år siden.
I 1989 ble Bangsmoen kåret til ”Årets informasjonssjef” for håndteringen av Partnair-ulykken, der Wilhelmsen mistet 50 av sine ansatte i Nordens største flyulykke.
Den første Wilh. Wilhelmsen startet opp i Tønsberg i 1861 og hadde etter 25 år bygd opp byens største rederi.
Wilhelmsens første dampskip " Talabot" til babord kjøpt 1887. De har siden den gang hatt 6 skip med det navnet.
Senere har Wilh. Wilhelmsen i lange perioder vært Norges største rederibedrift, også blant verdens største. I dag er Wilh. Wilhelmsen en global, maritim industrigruppe. Hel- og deleide selskaper er representert i 75 land med til sammen drøyt 18.000 ansatte.
Fra brua på Wilhelmsens " Thermopylæ" levert fra Akers Mek.Verksted i 1949.(Foto:Norsk Maritimt Museum)
Vi finner Wilh. Wilhelmsen også lokalt i Kristiansund. Wilhelmsen er nå største eier i Norsea Group AS, som igjen eier Vestbase AS 100%.
I TV-ruta ser vi av og til de røde Ro/Ro-skipene til Wallenius Wilhelmsen, som i dag er størst i verden på frakt av biler.
Kristiansundere som har passert middagshøyden husker nok linjeskipene til Wilhelmsen når de fant sin plass ved Storkaia eller ved anlegget til Norfinn. I nær på 50 år var de innom byen for å laste klippfisk for Havanna eller frossenfisk for de amerikanske markedene.
Foredragsholderen inviterer både til historien om Wilhelmsen og til spennende historier om skip og sjømenn.
Skipsdåp var ikke småtterier en gang i tiden. Her kong Haakon og familie under dåpen av Wilhelmsens M/S " "Taurus" på Aker Mek. Verksted i 1948. (Foto: EyolfssonEftf/ Wilhelm Råger)
Også denne gang er møtet åpent for alle og det er fri adgang. Dørene åpnes klokken 18.30 mens programmet starter klokken 19.00. "Stalltipset" er nok å komme i god tid - kanskje det blir "stinn brakke"....’