Vi har jevnlig spørsmål av bunkeren med bombekastermaskinen som ble gjenfunnet under en bolig i sentrum av Kristiansund i 1991. Nå fantes det en del slike bunkere i Norge og Europa under krigen, men denne her i byen er i spesielt god stand i motsetning til alle de andre som bare er vrak. En bunker er renovert på Jersey, men de har ikke våpen. Litt om dette byggverket og teknisk hva det var kan kanskje være interessant .
kuppel 3
Bunkeren ligger i gatenivå på tomta ( i retning bak flaggstanga) rett nedenfor Allanengen skole. Bildet er tatt fra skolen mot havna av tyskerne som bodde der. 
kuppel 463
Byggegruva i bakken her var 1900 kubikkmeter. For å bygge denne bunkeren; Regelbau 633 gikk det med 9000 sekker sement, 40 tonn armeringsjern, 6, 3 tonn profilert stål  og rundt 845 kubikkmeter betong. Taket og vegger var 2 meter tykke. 

 

Inne var det en bombekastermaskin M 19 fra Krupp/ Rheinmetal Borzig utviklet i 1935. Denne kunne skyte 5 cm bombekastergranater i høy hastighet i en sirkel fra 50  til 650 meter rundt bunkeren. Skuddtakt var fra 30-40 til 120 i minuttet. Ammolager var rundt 4000. Det var også manuell avfyringsmulighet. Det fantes to slike i Kristiansund, den andre under der Tinghuset ligger på Kongens Plass 490 meter unna. De opererte sammen med en stor bunker ved Brannstasjonen Regelbau 634 med dobbel MG i pansertårn. Vi må huske på at under krigen var det utsikt i alle retninger da alt var brent.


kuppel 1003 h
Den veldige panserkuppelen som stod over bombekastermaskina løftes på plass. Kuppelen er 25 cm tykk og 2 meters diameter innvendig. Den veide 39 tonn,  så det måtte monteres en stor traverskran nede i sentrumsruinene for å løfte den på plass slik som her i Zebrügge i Belgia 1942.
kuppel 996

Her er montasjeplan av tysk grundighet av denne M 19 elektriske BK maskina. Det var 4 montører, og 2 elektrikere fra Siemens Schuckert A.G som utførte montasjearbeider. I tillegg var 2 verksrevisorer fra Rheinmetal Borzig til stede. Prisen på monteringen av våpenet som tok 68 dager var rundt 10.000 Riksmark. Bare sånn i farten; en vanlig arbeider i Tyskland tjente 4000 RM i året ,mens han med barten fikk 60.000,-RM... tilsvarende 4,5 millioner i dag. 

Våpensystemene her i Kristiansund var så dyre at  bHN Falkenhorst forbød videre utbygging av slike bombekastere. Den vanvittige bruk av så mye betong for en bombekaster fant ledelsen ikke mere hensiktsmessig. Disse systemene her i byen ble bygd anslagsvis i 1944, men mange andre i Norge var ikke ferdig da freden kom.
kuppel 4
Byggeplaten på den nordre R 633 i Kristiansund. Nr. 63/ 1939  står det på skiltet. Hvor mange som ble plassert av dette mer uvanlige systemet fra Norge til Biscayabukta er litt uklart. Det var bestilt 238 stykker av hæren. Vanligvis stor disse rundt store og viktige flåtebaser, ubåtbunkere og festninger på grenser o.sv. At det var to i Kristiansund sentrum er heller merkelig.
kuppel 438

Slike store byggprosjekter midt i sentrum av Kristiansund ( bildemontasje), måtte noen ha sett. det var et voldsomt oppbud av kompressorer, jern og blandemaskiner og folk.  Mulig var hele området tildekt ? De som arbeidet litt i motstandsbevegelsen fikk gjerne opplysninger fra østerrikerne her i byen. De tolket MGW og de opplysningene de fikk som :....og ved Bakeri Olsen Maskingeværstilling  med 12 mann og 2 offiserer, eller rettere sagt ingen hadde peiling på hva som foregikk midt i byen. Slik som det her kan det ha sett ut innenfor en eventuell visuell-sperring. BUNKER UNDER TINGHUSET