Hurtigruta er faktisk 120 år i år. Det begynte i 1893 den 2. juli med seilinger fra Trondheim til Hammerfest. Senere ble som kjent kysten fra Bergen til Kirkenes innbefattet på denne livsnerven langs norskekysten. 34 anløpssteder har hurtigruten per i dag. Også vi her i nordmørsbyen er godt kjent med hurtigruta selvsagt. Uteblir den, er det liksom ikke det samme i kystbyen vår.På disse 120 årene har det også skjedd endel ulykker med skipene; ikke minst under krigen. I dag er stort sett de gamle skipene skiftet ut, men faktisk går " Lofoten"fra 1964  i rute enda i 2013. 
hur 2
Her et kjent og kjært syn utenfor Karihola i 1970 årene. Et av Det Bergenske Dampskipselskaps hurtigruter på vei inn mot byen. Hvilken det er er litt vanskelig å fastslå; " Polarlys", " Nordlys" "Midnatsol" eller kanskje " Nordstjernen" ?( Foto: B.O-. Angvik)
hur 1
Første hurtigrute var " Vesteraalen" som startet det hele i 1893 på ruten Trondheim- Hammerfest.(Hurtigruta gikk på grunn og sank i 1913 i Trøndelag, men ble hevet og satt i stand. I 1941 ble den torpedert ved Øksfjord av en uidentifisert ubåt. 7 overlevde mens 54 personer omkom.Foto: Wikipedia )
hur 3 rekv t 41
Under krigen brukte også tyskerne hurtigruten endel. Krigstiden var en skummel tid for slik kysttrafikk. På bildet her er det "Lofoten" fra 1932 som er konfiskert av tyskerne til troppetransport, og luftvernkanoner ble satt opp . " Lofoten" ble truffet av en torpedo fra en ikke kjent ubåt i 1941, men det var en blindgjenger som ikke eksploderte. Skipet ble solgt til grekerne i 1964, og satt inn på rute Hellas-Kypros -Israel. I 1966 brøt det ut brann ombord og båten ble ødelagt og hugd opp straks etter. ( Foto: Ukjent) OM HENDELSER PÅ HURTIGRUTENE FRA 1893