Norsk fyrhistorisk forening (NFF) er skeptisk til økende privatisering og salg av fyrene på kysten. Fyrstasjonene er kulturminner og tilhører oss alle, og vårt alles ansvar heter det i en uttalelse fra årsmøtet i foreningen. NFF er svært negativ til økt privatisering som vil føre til utestegning av det som er nasjonens felleseie, kunngjøres fra landsstyret i stiftelsen. De som har fått låne fyrstasjonene fra Kystverket gjør en verdig innsats mot forfall av stasjonene, og mange tusen samles for å ta vare på de kulturhistoriske monumentene på kysten.
nff 1
Norsk Fyrhistorisk Foreing har vedtekter som går inn for å gjøre fyrstasjonene tilgjengelig for almennheten i framtiden. Stavneset Fyrstasjon er et godt eksempel ( bildet). Her finnes en lokal venneforening som tar vare på dette innseilingfyret til Kristiansund opprettet 1882.
nff 2
Også Kvitholmen Fyrstasjon mot Hustadvika har en aktiv forening som sikrer tilgang for almennheten.
nff 3
 Fyrstasjonen ved Grip  har relativt høy aldersverdi ( 1888) og stor grad av opprinnelighet. Stasjonen har stor miljøbetydning i sammenheng med fiskeværet Grip. Stasjonen ble avfolket og automatisert i 1977. Trolig er dette det eneste fyret på Nordmøre som er fredet av Riksantikvaren etter lov om kulturminner.