I 1946 åpnet Hustad Tvangsarbeidsleir. De som kom hit, var folk dømt for landssvik i rettsoppgjøret etter krigen. Planen var at de som hadde vært i NS under krigen skulle hjelpe lokalbefolkningen med å rydde jord. Mange var dårlige til beins, og mindre motivert for å drive tvangsjordbruk. Da alle landssvikere etter hvert ble benådet og Hustad sakte tømtes for folk, skrek myrene omkring etter ny og sprek arbeidskraft. Januar 1950 var de første sivilarbeiderne på plass.De ble vist rundt og til rette av de siste landsvikfangene. Det var i det store og hele militærnektere som måtte gjøre sivil verneplikt i 15 måneder som kom hit. Mange av disse ble også utplassert i institusjoner rundt om-Om lag 40.000 sivile vernepliktige gjorde tjeneste i systemet fra 1950 til 2004.
fang 2
Hustad fengsel ble åpnet i 2005, etter at siviltjenesteadministrasjonen ble lagt ned året før. Det er 48 fengselsplasser her. Det nasjonale senteret for ATK ( automatisk trafikkontroll.d.v.s fotoboksene ), og behandling av bilder og utskriving av gebyrer er også lagt til fengselet.. Alle data fra disse fotoboksene i hele Norge kommer altså inn her. 23 personer har sitt arbeid med det. Fræna kommune arbeider for en omfattende utbygging av fengselet, da det er stor mangel på soningsplasser på Nordvestlandet.
fang 3
Molde fengsel ble lagt ned i 2005 da Hustad stod ferdig. Det brukes i dag til kontorer og bymuseum etter renovering.
fang 1
Kristiansund fengsel fra rundt 1880 tok tyskerne seg av med brannbomber i 1940. Siden kom det seg aldri på føttene igjen.