Det har skapt røre ytterst i Myra i Skyttervei-området at det er planer om midleridige boliger for vanskeligstilte ved snuplassen og barnelekeplassen der. BN har hatt kontakt med leder i en aksjonsgruppe for området som sterkt går imot dette. Det vises til den alminnelige fred og ro, og turområdet. Vi får vite at kommunen allerde har boliger her i rekkehusene ytterst i Skytterveien. 100 bostander skal være med på aksjonen til nå.
Det er her midt på bildet at kommunen har planer om midelertidige boliger slik som det er i Pilotveien og Hagelin. Beboerne har samlet seg til motstand mot dette prosjektet slik det for en tid siden ble gjort på Røssern.
Boligene skla etter det vi får opplyst være planlagt her på eller ved lekeplassen som er under renovering.
Aksjonsgruppa som består av beboere ute i Myra har hengt opp underskriftslister bl. a. på Bunnpris i Brunsvika. Brevet til oppdragsgiver under:
Myra Velforening
Skytterveien 25 a
6514 Kristiansund
Cowi As Kristiansund 13.08.2013
Postboks 808
6501 Kristiansund
KLAGE/INNSIGELSER MOT OPPFØRING AV MIDLERTIDIGE BOLIGER SKYTTERVEIEN (MYRA)
Vi viser til søknad fra Cowi AS av 11.07.2013, på vegne av Kristiansund kommune v/Bolig og Eiendom v/Petter Jørgensen, hvor det søkes om dispensasjon fra reguleringsplan og kommuneplanens arealdel for oppføring av to midlertidige boliger i/ ved inngang til friområdet Kringsjå/Klubba/Vanndamman.
Myra velforening vil med dette på det sterkeste protestere/komme med innsigelser mot en slik inngripen i byens mest brukte friområde.
Området hvor disse to boligene er tenkt satt opp er i dag regulert som friområde og det er en etablert en lekeplass der hvor den ene midlertidige boligen er planlagt satt opp. Lekeplassen har vært der siden Myra området ble utbygget på 1970-tallet, og er brukt av både beboere og andre turgåere med barn. En etablering av boliger her vil medføre at kommunen må fjerne lekeplassen. Området er også inngangen til et av byens mest brukte friområder, og er svært mye brukt av hele byens befolkning. Det er et stort antall mennesker som bruker friområdet og som passere her daglig.
Gitt den geografiske utformingen til Myra, så er dette det eneste området i hele Myra hvor barn og voksne har fri tilgang rett ut i naturen. For øvrig er området preget av boliger som ligger helt opp mot skoggrensen med skrånende terreng, eller så er det avgrensing mot berg/fjell. Her nede i det omsøkte området klatrer barna i trærne, plukker bær, bygger hytter og har frilek i naturen. Området er veldig mye brukt av både barn og voksne. Rundkjøringen er mye brukt til sykling og lek, da det er lite trafikk her og en godt egnet plass til å sykle og leke. Området er videre nedgang til sjøområde og kommunen har også etablert en ballslette for barna nede ved sjøen for ikke lenge siden, også denne er mye brukt.
Å skulle etabler to midlertidige boliger her vil være i vesentlig konflikt med den faktiske bruken av området, og en «midlertidig» utbygging her vil dermed også være i vesentlig konflikt med arealplan og reguleringsplan.
De tiltenkte midlertidige boligene vil bli liggende helt inntil turveien, og de vil ligge rett i inngangen til tur og friområdet Kringsjå/Klubba. Boligene vil ligge godt synlig, og turgåere må passere tett inntil disse husene/brakkene når de skal på tur i friområdet eller ned til sjøen og ballsletten. Dette vil medføre at opplevelsesverdien vil bli sterkt redusert. Aktivitet og uteopphold ved boligene vil virke privatiserende og avvisende for brukere av området. Dette gjelder både barn og unge som leker i området og for de mange turgåere som bruker friluftsområdet daglig. Det at det er statlig sikret friluftsområde i umiddelbar nærhet taler også for å være restriktiv med å endre dette friarealet til boligformål.
Vi gjør også oppmerksom på at det ble fremmet en søknad til kommunen i 2002 om å få kjøpe en tomt i akkurat det samme området ved rundkjøring i Myra. Saken ble behandlet administrativt (sak 02/777/3770/02) og det ble her gitt avslag med følgende begrunnelse: «Friområdet er den del av det store friområdet/turområdet som ligger vest for Myra-Vugga og Vanndamman, og benyttes av en stor del av Kristiansunds befolkning til friluftsaktivitet. Området er kommunal eiendom, og er i gjeldene kommuneplan for Kristiansund (1996-2005) sonet til friområde. Det betyr at området ikke skal bebygges, men ligge som naturlig mark og ha funksjon som leke-/turområde. Bygningssjefen ser det viktig å ikke fragmentere dette friområdet i form av ny bebyggelse.»
Området er fortsatt regulert som friområde i gjeldene arealplan, og vi vil derfor tro at kommunen skulle stå bak den samme argumentasjon også i dag, selv om det gjelder seg selv som utbygger. Å skulle ta av svært mye brukte sentrumsnære friareal og fragmentere disse og ødelegge et svært mye brukt leke- og turområde er helt uhørt. En kommune med arealknapphet i sentrumsområdene bør være svært restriktiv med dette.
Vi stiller også spørsmålstegn rundt midlertidigheten av disse boligene. Det er oppført tilsvarende bolig ved TP engros AS (Omagata) i mars 2009. Det ble da gitt rammetillatelse for oppføring av midlertidig bolig for et tidsrom på 3 år, dvs til mars 2012. Begrunnelse i 2009 var den samme som i dag, pga boligmangel. Denne boligen står der fortsatt, og kommunen ønsket dertil å plassere flere boliger på samme plass, senest nå i 2013. Det at kommunen tenderer til å bygge ut flere og flere slike «midlertidige» boliger, vil ikke føre til noen varig løsning på stort mangel på sosiale boliger. Dersom disse boligene blir satt opp, så tyder alt på at dette ikke kommer til å bli noen midlertidig løsning, men noe som kommer til å bli stående der i mange år fremover. For å løse en situasjon med mangel på sosiale boliger må kommunen jobbe langsiktig og aktivt med å etablere varige og permanente løsninger. Slik situasjonen er i dag, så vil behovet for sosiale boliger bare øke i tiden fremover.
Myra velforening mener at det må være andre bedre egnede areal for dette formålet. Det vises blant annet til boligsosial handlingsplan 2011-2014 for Kristiansund kommune, og der står det følgende under småhus:
"Utvalget vurderer at det er nødvendig å fortsette utbyggingen av dette tilbudet til vanskeligstilte boligsøkere med spesielle behov. Utvalget vil foreslå at det etableres 2 småhus i året i perioden 2012 til 2014. Det foreligger allerede godkjennelse for plassering på kommunalt areal i Pilotveien. Det må også utredes muligheter for plassering på kommunalt areal på Nordlandet (tidl. sykehjemstomt) og på kommunalt areal på Rensvik."
Videre er det også skissert flere mer varige tiltak i Boligsosial handlingsplan for å møte behovet for sosiale boliger. Vi stiller derfor spørsmål om disse tiltakene er gjennomført etter planen, og hvorfor kommunen ikke bruker områdene på Nordlandet og Frei til dette formålet, slik det står i planen?
Vi er klar over at bygningsmyndighetenes oppgave er å styre arealbruken og forvalte regelverk som stiller krav til bygninger og konstruksjoner, og ikke skal ta hensyn til de brukerne som bor i husene. Vi ønsker likevel å utrykke vår bekymring i forhold til den type brukere som plasseres i denne typen boliger. Erfaringsmessig blir slike midlertidige brakkeboliger (blant annet ved Pilotveien/flyplassen, ved TP Engros AS og ved Atlanterhavstunellen) brukt til de mest belastede brukerne som kommunen har. Det er gjerne tungt belastede brukere med kombinasjon rus/psykiatri som er vanskelig å plassere i ordinære boliger, og som medfører mye problemer (trusler, vold og kriminalitet) i nærmiljøet. Dette vil medføre at friområdet nede ved rundkjøringen i Myra, ballslette og denne inngangen til turområdet Kringsjå/Vanndamman ikke vil kunne brukes lenger av barn og unge, eventuelt må de følges av voksne. En etablering av denne gruppen brukere her vil begrense bruken av friområdet for hele byens befolkning.
Kommunen har allerede 24 sosiale boliger ved rundkjøringen i Myra, en del leiligheter i blokkene og ytterligere en rekke med boliger øverst i Myra. Myra har dermed på et begrenset areal tatt en stor andel av de kommunale boligene. Mange av beboerne har vi positive erfaringer med og er et positivt bidrag til miljøet, mens andre er mer utfordrende å ha som naboer. Men det er viktig at det er en viss balanse i nærmiljøet, at det ikke blir for mange sosiale boliger – noe som kan gi uheldige effekter for hele nærmiljøet. Vi synes nå at området har tatt sin andel av sosiale boliger og at grensen er nådd. En ønsker ikke å ende opp tilsvarende nedre Goma eller Tollåsenga. Videre har kommunen en stor brukergruppe med blant annet psykisk utviklingshemmede og innvandrerfamilier med små barn, som dere også har ansvar for. Disse gruppene er sårbare og blir lett urolige/skremte, og «feil» naboer vil kunne ødelegge også deres bomiljø.
Med bakgrunn i overnevnte vil vi på det sterkeste protestere/klage på planer om å oppføre midlertidige boliger ved inngangen byens mest benyttede friområde..
Med vennlig hilsen
Myra Velforening
Nils Annar Rognskog Linda Storbukt
Formann Sekretær