Fo noen dager siden ble en svær lukket flytende oppdrettsmerd sjøsatt i Sunnhordaland. Norges Miljøvernforbund håper dette er starten til at all oppdrett skal skje i lukkede anlegg slik de har kjempet for i lang tid. Med problemer som lakselus og forurensing, kan det bli mer kontrollerbart hva som havner i sjøen mener forbundet. Norge oppdretter riundt 1 million tonn laks årlig, men 52 millioner laks dør( 2011) av sykdom/ lakselus i merdene grunnet  ifølge NMF. Villfiskinteresser ser en klar sammenheng, eller risiko for spredning av sykdommer over på  villfisken fra oppdrettsanlegg. 
oddekalv
Her er løsningen på rømming og lakselus mener Norges Miljøvernforbund. Merden her ble sjøsatt nylig og er laget av glassfiber. Vanninntak taes fra under 30 m dyp der det ikke finnes lakselus. Også avfallet han bringes til destruksjon og havner ikke på bunnen. Litt mer koster noe slikt, men på sikt har hele kysten det igjen mener forbundet. (Foto: NMF)
kart
På hele kysten gikk 52 millioner laks tapt av sykdom og rømming i 2011. Det tilsvarer et inntekstap på over 6,7  milliarder kroner ved en kilospris på 25 kroner, skriver Norges Miljøvernforbund.( 268 000 tonn) Et system med lukkede flytende anlegg kan derfor bli en økonomisk vinning  står det videre.