Rundt 1806 ble det på gården Dyrset i Bådalen oppdaget kobbermalm i fjellet. Det var starten på en gruveindustri i området i fjellene og på Kalvøya i Bådalen der man i flere vendinger prøvde drift. I 1907 stoppet driften opp, og hus og smeltehytte ble solgt 100 år etter oppstarten. Vi har vært på fjellet og sett på de øverste gruver i dag. Det var flere innslag på strekningen Bådalen-Vassdalen-Folland for å prøve å finne igjen kobberårene i berget.
Veien opp er Folland vassverks tilførselsvei til vannreservoiret i Vassdalen. Rart å se hvor bra bilder på en mobiltelefon kan bli i vår tid. Det tar 45 minutt å gå opp til vatnet uten stopp.
Fra veien opp til Fagerfjellet og gruvene der. Vassdalsvatnet nedenfor ligger på 354 m.o. h.
100 meter fra gruveinngangene har det stått et hus .Rundt 6 ganger 12 meter. Det bodde nok gruvedrivere og hestefolk her oppi fjellet .
På vinters dag ser man hestestien opp til gruvene. Det var et forferdelig slit å kjøre hest med malm ned til Bådalen fra fjellet.
Oppe i ura med utsprengt masser etter koppermalmuttaket 550 meter over havet.
Her gruveinngangene. Om det er sammenhengende tunnel mellom de to hullene i fjellet er ukjent.
Uten lykt gjør man ikke så mye inne i fjellheimen, men 30 meter inn gikk det på et vis. Om de brukte dynamitt eller svartkrutt her oppe er ikke godt å si. Dynamitten ble testet i Norge i 1868; spørsmålet er når driften i disse gruvene på fjellet begynte og ble avsluttet.
Det lå en jernmeisel fra disse dager inne i sjakta som vi dro ned til bygda. Kanskje det blir Helge Hoel som skal få den; han har samlet mye viktig dokumentasjon over koppergruvedriften på Averøya.
Her fra Helge Hoel sitt arkiv: 4 koppergruveinnslag på strekningen Bådalen -Folland. Gammelt kart fra bergverksdrift i Norge på tidlig 1800 tallet. Vi ser også en gruve nr. 74 på daværende Fredø..vest for Møstavågen. Der har vi aldri hørt om noe bergverksdrift eller undersøkelser.
Oppe i slagghaugene vokser det noen fine små moseblomster på denne tid.
Fra Gulltanna på 591 m.o.h. i dag der mange har vært oppom tross kald nordøstvind. F.v. Halgeir Loe, Hilde Mjønes Loe og Bjørn Ove Angvik. (Foto: Ukjent)
Oppe på en stor stein 2-300 meter fra Gulltanna er dette korset hugd inn i fjellet. Det her blir verre å finne ut av. Det kan være meget gammelt.
På fjellet var et par av disse fuglene. Veldig monoton lyd. Så de her for et par år siden også, men kom ikke på hold. Hva er nå dette for en skapning ?
Her noe annet rart oppi fjellsiden. Ikke noe kabler eller noe som helst. Noen som har peiling ? Trimmestasjon for 50 ccm langt unna lensmann? Tja ?
Selv på ville fjellet oppstår plutselig situasjoner. Her trappet vi nesten på en lirype eller fjellrype, og bildet er et hofteskudd etter at kameraet startet. Så det er slike fugler oppi her altså. Flott fugl som skvatt opp til værs på 1 meters hold. Utrolig fart fra første vingeslag.