Det er i år 100 år siden kvinner fikk stemnerett i Norge som et av de første land i verden. På Kvernes er det stort frammøte og mye som foregår tirsdag kveld. Også i andre deler av Norge er det arrangementer i forbindelse med dette. Et paradoks er kanskje at bare 44 % av kvinner mellom 18 og 22 år ikke gidder å stemme i våre dager.

 

nos 3
Flotte utstillinger på Gamle Kvernes Bygdemuseum i anledning jubileet fro stemmerett for kvinner.
nos 1
Amy Lightfoot fra USA, som kom til Norge i 1980 holdt et interessant foredrag om sauens betyding på kysten her og på Shetland gjennom tidene. Hun er tekstilhåndverker på Hitra. Da hun i 2004 ble statsstipendiat, var begrunnelsen blandt annet at hun var initiativtager for stiftesnen Tømmervik tekstilverksted på Kvenvær, og er ansvarlig for forskjellige prosjekter om kystens tekstiltradisjoner rundt nordatlantiske øyer og land.
nos 4
Det vakte litt latter da Amy Lightfoot kunne fortelle at blæren på slaktede sauer på Shetland blir brukt til ballonger for barn som feirer bursdag.
nos 5

Typisk kvinneyrke i moderne tidsalder var betjening av talestasjoner innover bygdene før telefonnettet ble automatisert.
nos 2
Litt difus spørsmål. Noen menn kunne vel ha skrevet lett noen navn her.
nos 6
Museumsbestyrer på Kvernes, Anne Skifjeld takket Amy Lightfoot for kåseriet om sauen og hva som kan lages av den. Seilene på 1800 tallets skuter var vevd av sau-ull, og det gikk enorme mengder til handelsflåten i gammel tid fikk forsamlingen høre.