Noen har i løpet av den siste tiden meislet opp luftesjakten til et tysk stort fjellanlegg nord for Laksvågen i Karihola. Sjakten ble dekket av betong i begynnelsen på 1960 tallet. Dette er luftesjakten til sykehusanlegget inne i haugen, som er byens største fjellanlegg fra 2. verdenskrig. Faller barn ned her på sin utforskertrang, er de ille ute. Her faller man rundt 20 meter rett ned i avgrunnen.
hau 1

Her er betongluka meilset opp. Dette er luftingen fra fjellanlegget "Hauptverbandplatz Kristiansund", eller hovedsykehuset for den tyske marinen som ble bygd inne i fjellet i Lakssvågen i Karihola.( leserfoto)
hau 2

Sjakten går vertikalt rett ned til en avsats rundt 20 meter ned. I 1960 årene var det sport å klatre her i en stige noen hadde tatt med utovber i Karihola. Ingen spurte den gang hva barn holdt på med. At det gikk bra kan man vel takke det hellige makter for, men motorikken til barna var vel på topp den gangen. I alle fall må noen sørge for å støpe igjen denne sjakten øyeblikkelig.(leserfoto)
hau 3
Luftesjakten ligggr nord for veien Laksvågen, midt mellom 88 mm kanonstillinger og det tyske høytrykksbassenget for vannforsyning.

hau 4
I bakgrunnen haugen der denne sjakten er slik det var i 1974 før utbygging av Karihola boligfelt. I forgrunnen kjøkkenbrakken der soldatene spiste. Brakka ble forøvrig revet i 1975, der alle gipsmodellene som tyskerne hadde laget ove Karihaala Batterie gikk tapt. ( saken om sjakten er oversent byingeniøren)