Hos skipsfartshistorikerne i kveld:
Hilmar Reksten – outsider med ambisjoner og hvorfor det gikk galt er navnet på foredraget som Dag Bakka jr. holder under det åpne møtet i Loennechengården i kveld.
Det var i 1929 at Hilmar Reksten gikk til innkjøp av sitt aller første skip. Ved tyskernes invasjon i Norge satt Reksten på seks skip, hvorav fem av dem var utenfor norsk territorium. For å ivareta sine interesser rømte Reksten landet og var kommet til London allerede 25. april 1940 – samme dag som Nortraship ble etablert. I Nortraship – både ved hovedkontoret i London som ved kontoret i New York fikk han også sitt engasjement i krigsårene. Dag Bakka følger Reksten i krigsårene, hvor han har et omstridt engasjement i Nortraship, hvor han bygger sine allianser for framtiden og hvor han også er i stand til å drifte egne skip utenfor Nortraship, skip som var plassert i britisk selskap og som seilte under britisk flagg. Etter krigen er det først trampskip før det ble en stor satsing på tankskip.
"Kong Haakon VII" på 219000 tonn var det første av 5 skip som ble bygd for Hilmar Reksten på Stord verft i perioden 1969-1971.( Foto: dag Bakka jr)
”Seksdagerskrigen” i 1967 som førte til at Suezkanalen ble stengt fram til 1975 var ”midt i blinken” for Rekstens ekspansjon. Generell panikk for oljeforsyningene førte til høye rater og Rekstens mange tankskip som gikk i løsfart ble satt inn nesten fra dag en. De høye fraktinntektene som Reksten oppnådde i denne perioden ga støtet til Rekstens siste ekspansjon. Tidlig på 1970-tallet inngikk de forskjellige Reksten-selskaper en rekke skipskontrakter på større tankskip for framtidig levering. Ny krig mellom Egypt og Israel i 1973 førte imidlertid til at de oljeproduserende statene i Midtøsten satte opp oljeprisene og reduserte produksjonsvolumet – råoljen var blitt en del av verdenspolitikken. I dette så man begynnelsen på skipsfartskrisen og samtidig også begynnelsen på slutten for Hilmar Reksten og hans selskaper.
Reksten tankeren "Kong Haakon VII" repareres i Portugal etter eksplosjonsulykke utenfor Sør-Afrika i 1970.( Foto fra Wikipedia)
Dag Bakka vil også fortelle om prosessen mellom Reksten og Aker Mek. – hvor Reksten ble dømt til å betale en erstatning på 320 millioner kroner og vi får høre om Statens engasjement gjennom det nyopprettede skipsgarantiinstituttet og at Hilmar Reksten skulle settes utenfor styrene i sine selskaper. Bokettersyn på Fjøsanger, tiltale for skatte- og valutaovertredelser, advokatenes lange jakt etter Rekstenformuer i utlandet og den endelige avvikling av Rekstenrederiet blir også spesielt vektlagt.
Reksten supertankere i opplag på Onarheim sørpå, ( Foto fra Wikipedia)
Dag Bakka jr. er en av landets mest produktive forfattere hva gjelder skip og skipsfart og har nær på 40 bøker bak seg. Bakka har her vært gjennom mange temaer – fra fraktefart til hurtigrutene og via linjefart til hvalfangst.
Bakka er æresmedlem i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap og er mest kjent som redaktør av ”Skipet” og som forfatter av en rekke rederihistorier som opp gjennom årene har kommet på løpende bånd i ”Skipet”.
Som vanlig er møtet åpnet for alle og det er fri entre ( Loennechen-gården på kaia kl. 19)