At det er rådyr i Klubba er vel vanlig, men plassen de står på er et lite mysterium. Fra Tom E. Felberg kom følgende:10. mai 2012 ledet jeg ei gruppe interesserte på den såkalte ”orførervandringen” fra Bestemors Hage til Klubba. Ordføreren var ikke med, men det var vara. Opplegget var i forbindelse med satsing på å få folk ut.Underveis pratet jeg om Vanndamman/ Kringsjå osv.
Rådyr ved den litt ukjente muren sørøst for haugen på Klubba ved turveiene der.( Foto: Tom E. Felberg)
Da vi kom ned brattbakken fra Kringsjå mot Klubba (på laveste punkt), ble murkonstruksjonen (se kart) kommentert av en eldre kar. Han mente at det under krigen her sto et ”avtrede” med innlagt vann. Det kan godt tenkes. Det står igjen rester av boltene som festet reima i bygget, og et hull til kloakkrøret finner du der også. Hvor vannet kom fra, er uklart, men mannen mente at det kanskje kom fra gravstedet. Ikke usannsynlig, der stien fra gravstedet møter stien fra ”Brattbakken” er det jo rester fra flere bygg, og det må ha bodd mange soldater i området for å kunne bemanne alle stillingene, både på og inne i fjellet.
Jeg har sett at det også finnes ei vannrenne mellom stien og berget nedover Brattbakken, men denne er gjengrodd. Skulle vært artig å få den fram igjen!
Her ved svingen ved sjøen finnes denne muren som var et tidlig toalett for de tyske mannskapene på Klubba. Det var lagt vann ned hit også får vi vite fra en leser som har snakket med han som kjøpte brakka etter krigen.
Rester av en stor mannskapsbrakke i krysset ved Klubba. I bakgrunnen stod dusjanlegget og den nye toalettbrakka. Tyskerne la en tynn vannledning fra Kaasbølsvei ut til Klubba som er vel 1 km. På sett og vis ble kapellet koblet til dennen ledningen, mulig ved hjelp av litt triksing og fiksing. Det var et rørleggerfirma fra byen som fikk anbudet. Avløpsrørene fra denne brakkekonsentrasjonen ble lagt ned dalen mot Klubbneset.Egen vannledning til kapellet kom ikke før i 1950.
Tyskerne på Klubba brukte Kringsjå de også etter en tur på fritiden.( Foto: Ukjent)