Joachim Rønneberg flyktet til Storbritannia fra Ålesund med en fiskeskøyte i 1941. Han ble med i Norwegian Independent Company No. 1, senere kalt Kompani Linge, og fikk den militære graden fenrik. Rønneberg var leder for gruppen Swallow/Gunnerside, som i februar 1943 sprengte tungtvannsanlegget på Vemork ved Rjukan. Etter aksjonen brukte gruppen 14 dager på ski tvers over Sør-Norge til Sverige.[2]
Mot slutten av krigen ledet Rønneberg operasjon Fieldfare i Tafjordfjella på Sunnmøre. Oppdraget var å forberede angrep på tyske forsyningslinjer særlig i Romsdalen med Raumabanen. Stuguflåten bru ble sprengt i januar 1945. Sammen med Birger Strømsheim og Olav Aarsæther ble de sluppet i fallskjerm over Veltdalen. Fra Bjørn Iversen, lokalhistoriker på Rjukan fikk vi noen bilder og info fra markeringen. Vemork-aksjonen er verdenskjent da det gjaldt forskningen i retning atombomber på tysk side under krigen.
Joachim Holmboe Rønneberg født 1919 (midten) var en norsk offiser og journalist. Han er kjent for sin innsats under andre verdenskrig, da han blant annet deltok i aksjonen mot tungtvannsanlegget på Vemork på Rjukan. Etter krigen arbeidet Rønneberg i NRK i Ålesund blant annet som programsekretær. Her fra markeringen på Rjukan nylig med forsvarssjef Harald Sunde til høyre, og hans britiske kollega til venstre.( Foto: Bjørn Iversen, Rjukan)
De som var med på markeringen fikk også se hvordan en slik operasjon ville ha foregått i dag. Her venter man på helikopter med spesialsoldater. ( Foto: Bjørn Iversen, Rjukan)
Kommandosoldat 1943 og 2013 ble også vist fram til de som var med.( Foto: Bjørn Iversen, Rjukan)