I løpet av  andre verdenskrig forsket både tyske vitenskapmenn  og de allierte på muligheten for å frembringe atomvåpen, og det var først etter at krigen var slutt at de allierte fant ut at tyskernes prosjekt ikke var kommet så langt. Men alt under krigen hadde tyskerne begynt å frakte tungtvann fra Telemark til Tyskland, og dette skapte selvfølgelig engstelse hos de allierte. En aksjon for å stoppe tungvannet på Rjuklan i Telemark var nødvendig  i høyeste grad. Blandt annet flere glidefly spesialsoldater som styrtet i Rogaland og Sørlandet og 41 omkom eller ble skutt av tyskerne.  Etter flere fatale aksjoner med store allierte tap for å få has på anlegget på Rjukan, klarte man det for en tid etter at sabotører kom seg inn i fabrikken i 1943.En verdenskjent bragd  på ski gjennom fjell og vinterland. Det ble ikke løsnet ett skudd i aksjonen.
rju 3

Joachim Rønneberg er eneste gjenlevende av de som sprengte tungtvannsanlegget som tyskerne var avhengig av i forskningen på atomvåpen. Etter angrepet i februar 1943 brukte gjengen 14 dager på ski til Sverige Rønneberg er dekorert med blant annet Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med ekegren. Han fikk Krigskorset som fenrik i 1943. Av norske dekorasjoner mottok Rønneberg også Deltakermedaljen og Haakon VIIs 70-årsmedalje. Han mottok også den britiske Distinguished Service Order og den amerikanske Medal of Freedom med sølvpalme. Frankrike dekorerte Rønneberg med Æreslegionen og Croix de Guerre. Senere ble han kjent NRK mann i Ålesund. ( Foto: Wikipedia)
rju
For å få has på tyskerne tungtvannsproduksjon ble Rjukan bombet av 160 fly som slapp over 800 bomber i november 1943 der kun to traff fabrikken. 22 sivile ble drept på Rjukan. Til høyre fra en av de to filmene (1948 bildet) ( 1965) som ble laget om det som hendte. Da tyskerne ville flytte hele produksjonen til Tyskland, ble ferga over Tinnsjøen sprengt. 4 tyskere og 14 sivile nordmenn omkom. Dermed var tungtvannsaksjonene slutt. Og det var tungtvann med under transporten FUNN AV TUNGTVANN