Utafor kysten her på Nordmøre og nedover Hustadvika er det skjedd en rekke forlis og strandinger opp gjennom tidene. Mye er kjent, men skip fra eldre tider er ukjente og glemt. Et godt eksempel på det er det store vrakfunnet ved Bud rundt 2004, og som ble gravd ut av NTNU. Ennå kjenner man ikke identiteten til det vraket. Vi tar med noen som er mer eller mindre kjent sånn i farten.
woodbridge

Engelsk dampskip "Woodbridge" 3600 t  strandet utafor Averøya i 1917. På vei fra Arkhangelsk til England med trelast. Rester fra uthenting av opphoggerne  kan ennå ligge på skjærene utafor Ramsøya- (Foto: Ukjent)
wood 5
Fiskebåten "Alpøy" sank ved Friskjæret vest for Melland i Aure i 1955. Lastet med sild. Ingen omkom.
wood 17

Lastebåten "Henry" torpedert sammen med hurtigruta "Irma" nord for Hestskjæret Fyr i 1944. Flere omkomne. Skipet funnet på 200 m dyp rundt 2001 av undervannsfarkost.(Foto: Ukjent)
wood 21
Det største skipstapet tyskerne hadde i vårt distrikt under krigen. "Altair" 7258 t lastet med forsyninger til ubåtbasen i Trondheim ble torpedert 4. april 1943 av Hampden bombefly utstyrt med torpedoer. Skipet er dykkbart , og er et populært mål. Foto er tatt fra et av flyene rett før torpedoene ble sluppet. ( Foto: Royal Air Force RAF)
wood 23

Det norske skipet "Bjønn" ble bombet av engelske fly på Hustadvika i 1941. Flere omkom. Skipet hugd etter krigen.( Foto: Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre)
wood 144
Fra dykking på ubåtforsyningsskipet "Altair" vest for Kvitholmen fyr. Skipet ligger i to deler om lag 70 meter fra hverandre. Marinen var her og sprengte torpedoer funnet ved vraket midt på 1970 tallet.( Foto: Ukjent)

Under noen av de kanskje mest kjente vrakene med omtrentlige posisjoner. Det finnes en rekke andre også. Det får vi gå nøyere til verks med ved en senere anledning.
wood 2
wood perg