Det finnes en rekke tragiske forlis på kysten rundt omkring Møre og Kristiansund som er glemt. Et av de styggeste forlis i våre farvann skjedde 12.desember 1916 da fiskedampskipet ”Ørnen” av Melbu i Nordnorge eksploderte etter å ha gått på en drivmine ikke langt fra Kristiansund. Dette var midt under første verdenskrig. ”Ørnen” var gått ut fra Titran, og lå sammen med flere andre fiskedampere ute på feltet. ” Solundir”, ”Vigra” og ”Barden” lå på samme område sammen med andre båter .En mine var observert på ettermiddagen, men den drev nordøstover og fiskebåtene synes å ha kontroll. Mellom klokken 20 og 21 om kvelden observete fiskerne på ”Barden” en kraftig lyssøyle og et drønn i nordøstlig retning etterfulgt at en røyksky et øyeblikk. Det ble fiskedamperen ””Ørnens” undergang. En fryktelig ulykke for lokalsamfunnet Melbu hadde skjedd. Forliset da ””Ørna” forsvant snakkes enda om i lokalmiljøet i Melbu.
forlis 1
Dampfiskeskipet "Ørnen" var levert fra Kristiansand S Mek. Verksted i 1907. Det var flaggskipet i dampfiskefiskeflåten etter Veritas høyeste klasse for havfiske. En svært moderne båt. Båten var 104 fot lang. Levert for A/S Ørnen,Chr.Fredriksen, Melbu/ Svolvær. ( Foto: Glenn Hansen)
forlis 3
"Ørnen" var et for tiden svært moderne fiskedampskip. Tragedien utenfor kysten ikke langt fra Kristiansund fikk store betydning for Melbu. Det snakkes ennå om da " Ørna" forsvant med 19 mann. ( Foto: Glenn Hansen)
forlis 2