Senkningen av D/S ”Irma” og D/S ”Henry” – hendelsen og veien fram til nasjonalt minnesmerke
Torsdag inviterer Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre til møte i festsalen i Odd Fellow-bygget, Hauggt. 20. Møtet er åpent for alle og det er fri adgang.
Foreningen har vært så heldig å få John Harry Kvalshaug som kåsør denne kvelden. Som ingressen indikerer, vil han ta for seg den tragiske hendelsen da hurtigruteskipet D/S ”Irma” og handelsfartøyet D/S ”Henry” ble senket av norske torpedobåter like sør for Hestskjær fyr. 61 besetningsmedlemmer og passasjerer om bord i ”Irma” omkom, bare 25 overlevde.D/S ”Henry” mistet 4 besetningsmedlemmer.
Hurtigruten "Irma" ble torpedert av norske torpedobåter stasjonert på Shetland.Los og kjentmann ombord i torpedobåtene ga beskjed om at de imkke måtte angripe hurtigruta, men det ble ikke tatt til følge. Som hurtigrute ble den satt inn i juli 1931.( Foto: Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre (NSHS)
Her ved Haltvikbenken på vestsiden av Ekkilsøya lå torpedobåtene MTB 627 og 653 med kamuflasjenatt over og ventet på passende må lå angripe utenfor Hestskjær fyr. Det ble foretatt flere torpederinger og senkinger også av tyske skip fra denne plassen.
Det så slik ut når MTB-båter ble overdekt med kamuflasjenett. Fra fly eller land i en viss utstrekning var det helt umulig å få øye på båtene. (Foto: Ukjent)
Her ut mellom holmen med lykta på Raudholmen og Orøya ved Hestskjær fyr snek torpedobåtene seg ut angrepsdagen i 1944.
Sli så D-klasse MTB ut . Med slike var den norske marine et mareritt der de kom luskende inn til kysten i nattemørket. (Foto: NSHS)
Lastebåten "Henry" ble senket og beskutt da den prøvde å ta opp overlevende. ( Foto : NSSN)
Torpedobåtene ble slept over Nordsjøen fra Sheltland av "Molde" og ble sluppet løs tett opp ved Ramnene. Dette for å spare bensin. (Foto: NSSN)
Det ble et styr i pressen som var kontrollert av tyskerne. Her små utrdrag av de store artikler som står der fra den tid. Det ble endog produsert et frimerke som skulle samle inn midler til de skadelidne etter skipsforlis.
Iver Sveggen fra Sveggesundet, nå Brunsvika, var med ut med skøyta "Sveggøy" for å redde folk fra torpederingene. Han var da rundt 20 år gammel. Her ved huset i Kokkolaveien med kona Hanna for en tid tilbake.
I 2002 kunne Kong Harald V avduke et minnesmerke i Sveggen. Minnesmerket vender mot det stedet de to fartøyene sank, og en minneplate inneholder navnene på alle de som omkom.
Minnesmerket kunne etableres etter utrettelig arbeid fra bl.a. John Harry Kvalshaug i egenskap av ordfører i Averøy kommune.
Kvalshaug har kalt sitt kåseri ”Senkingen av D/S ”Irma” og D/S ”Henry” – hendelsen og veien fram til et nasjonalt minnesmerke”.
Denne kvelden vil bli spennende. Vi ser fram til å høre hva Kvalshaug har å fortelle om historien bak etableringen av et flott og verdig minnesmerke.