Skipsfartshistorikerne presenterer gamle Kristiansundsseilskip – og litt om ”Schjetnans" øy.
Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre inviterer medlemmene til åpent lokalet i Hauggt. 18 siste torsdag i måneden.
Torsdag kveld ( kl 19:00) kommer Per Nesje tilbake med siste del av presentasjon av skutegalleriet som finnes i Kristiansunds Skipperforenings lokaler.
Bildene vises på storskjerm, samtidig som vi også vil få en rekke spennende opplysninger om skipene som vises.
Vi får også høre litt om skipsfører Ole A. Schjetnan. Han var i mange år skipper på Kristiansundsbarken ”Anna”. Under en reise som gikk over 38 måneder, seilte ”Anna” med Schjetnan som fører jorden rundt. På denne turen oppdaget Schjetnan i 1868 en til da ukjent øy i Stillehavet, øya som etter dette fikk navnet Schjetnans Reef.
Schjetnan var født i Trondheim i 1830 og ble i ca. 1860 fører av Kristiansundsbriggen ”Eleonore”. I periode 1877 – 1892 var Ole A. Schjetnan havnefogd i Kristiansund.
Skonnert ”Jane” er et av fartøyene som Per Nesje vil komme inn på under kveldens presentasjon for medlemmene av Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre.
”Jane” var opprinnelig bygget som slupp og hørte hjemme i Lubeck inntil Nicolay H. Knudtzon og Johan Devold i 1830-årene kjøpte inn fartøyet til Kristiansund.I 1845 ble skipet satt opp i Lossiusfjæra på Innlandet i Kristiansund hvor det ble forlenget og rigget som skonnert. Da ble det også montert sidelanterner på skipet. Dette var litt av en begivenhet, da ”Jane” var det første Kristiansundskip som førte slike lanterner.
”Jane” ble bl. a. brukt i klippfisktraden, og som skonnert gikk skipet både på Havana og på Spania.
På sluttet av 1800-tallet ble skipet avrigget og hun endte som kull-lekter hos Dyre Halses Kullforretning i Trondheim.
(Maleri fra Kristiansunds Skipperforenings store skutegalleri, avfotografert av Ole Didriksen)
Kristiansund var en betydelig sjøfartsby på 1700 og 1800 tallet. Her utdrag et prospekt fra 1850 som er malt utover havnen mot lett gjenkjennelige Sørsundet.