gkb_zz

Kvernes gamle bygdemuseum hadde åpning av Otterlei samlingen av gjenstander fra fiskeriene i Averøy på søndag. Da BN var innom var deltagere fra Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre på besøk . Det er en imponerende stor samling av både hus, båter og annet samlet her. Arbeidet med museet ble påbegynt i 1940. Museet er et av de aller mest besøkte her i distriktet og ligger under Nordmøre Museum.
gkb_3
Sentralt i går var åpningen av utstillingen fra Otterlei-familien som har samlet gjenstander fra fiskeriene. Her studeres broa på en snurper fra 1950 tallet som er bygd opp inne i museet.
gkb_12
Averøybåten "Veslegut" på størjefangst i 1950 årene. Dessverre tok notfiske etter størje knekken på bestanden etter krigen. (Foto. Kvernes gamle bygdemuseum)
gkb_1
Alf Rødsand forteller litt om huset "Gammelhurran" fra fiskeværet Røeggen som ble flyttet til Kvernes i 1950 årene til medlemmer i Skipsfarshistorisk. Tidligere i helga hadde de vært på Triplex på Henda, Håholmen og fyrstasjonen på Kvitholmen.
gkb_2
Fra overnattingsloftet i huset som er fra 1700 tallet. Her bodde det fiskere som var med på torskefiskeriene på vinteren. Under et båtlag fra Røeggen i 1910.
ghb_me
gkb_4
Alf Røsand viser fra bakerovnen der de også i dag baker brød "ingkvainn gionna". 18 brød kan stekes samtidig her.
gkb_5
Sekretær i Skipsfarthistorisk fant opplysninger her om et forlis på Husdavika i 1891 som han spurte litt om. Her gallionsfiguren som ble reddet etter at skipet ble knust i en orkanaktig storm utenfor Hustad.
gkb_9
Fra et av båtnaustene der Kåre Bøe svarer på spøsmål. Forøvrig skal det bygges nytt  museumsbygg til båtsamlingen. Det ligger ennå 10 båter rundt omkring i Averøya som ikke er hentet inn.
gkb_6
Alf Rødsand viser fram modell av stormvarsel som har stått på Langøy i Averøy. Det er kommet opplysninger om enda et som stod i Sveggesundet i sin tid. I Norge var det rundt 125 slike stormvarsel, men rundt 5-6 av de hadde både kjegler for varsel på dagtid og lykter for den mørke del av døgnet.
gkb_8
Kvernes gamle bygdemuseum ble så smått startet opp under krigen. R.K: Sundnes gjorde en stor innsats her. Her en avisartikkel fra februar 1945 som viser planene. Sundnes dro rundt i kommunen og fant litt av hvert fra gammel tid. -Den skal på museet ..og den skal på museet bestemte han der og da forteller Alf Rødand.
ole
Ole Sager (t.h) fra Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre takker Kåre Bøe for omvisningen.