anda_xxKampen om leteboring etter olje i Lofoten anses å bli hard. Mulig store karbonreservoirer under havbunnen.

Både Havforskningsinstituttet og Forsvarets Forskningsinstitutt  har oppdaget at det kommer gass opp av havbunnen utenfor Lofoten i et 175 kvadratkilometers området på 250 meters dyp kalt Hola.
anda_1

Områdene som er undersøkt ligger 70 kilometer fra land. Her lekker det gass opp rett fra forkastninger som kan være fra hydrokarboner( olje og gass).

Etter undersøkelsene  kjenner man opprinnelsen til gassen som lekker fra havbunnen i Hola. Geologiske kart viser at berggrunnen under havbunnen hovedsaklig består av leirstein, siltstein og sandstein fra kritt-tiden, bergarter som er ca. 65-145 millioner år gamle. Noen av bergartene har et høyt organisk innhold og kan være kildebergart for olje og gass. Det er også kartlagt store forkastninger i berggrunnen, og det er fullt mulig at det lekker gass langs forkastningene i åpne sprekker.
anda_4
Forsvarets "H.U Sverdrup" har etter jul vært på tokt i området det strides om fra naturvernhold  og oljeindustrien. Her seiles ut fra basen i Tromsø.
anda_2
Fra området utenfor Lofoten der det bobler gass opp fra havbunnen. Samtidig meldes det fra fiskerihold at det aldri i historien har vær så rikt torskefiske som 2010. Fisket overgår alt, og havforskerne melder om krafitige stamme av torsk i Barentzhavet som altså gyter her i Lofoten Vesterålen.
anda_23_vol