inneb_zzz

 

  Tekst/foto: Per-Einar Johannessen
Fagkonsulent idrett for funksjonshemmede

For første gang i Nordmøre:

 El-innebandy for funksjonshemmede

 Norges idrettsforbund (NIF) i samarbeid med Møre og Romsdal  Idrettskrets, Midt-Norge Bandyregion, Atlanten Turnforening,  Bardum, Hjelpemiddeleksperten, Quality Care m.fl. inviterer til:

Demo og utprøving av aktivitetshjelpemidler samt utprøving av el-innebandy for funksjonshemmede i Kristiansund kommune  

Tid: Onsdag 20. oktober 2010 kl. 1330-1630

Sted: Freihallen (Godhaugen 20 på Frei)

Atlanten Turnforening med Thomas Ryther i spissen (telefon 9754 7716) vil starte opp el-innebandygruppe etter denne utprøvingsdagen.
inneb_1

 For første gang på Nordmøre vil innebandy for funksjonshemmede bli utprøvd.

Vi er svært glade for at det er ildsjeler og klubber i Norge som ønsker å legge ned en frivillig innsats for at idrettstilbudet for funksjonshemmede skal bli bredere, og for at vi skal få flere funksjonshemmede i fysisk aktivitet. Dette er også et av hovedsatsningsområdene til norsk idrett i tingperioden 2007-2011.

 Foruten el-innebandy blir det mulig for deltakere den 20. oktober til å få se og prøve ulike aktivitetshjelpemidler som skal gjøre det enklere for funksjonshemmede å komme ut i fysisk aktivitet. Vi håper mange kommer til Freihallen denne dagen for å se hva som er mulig å være med på. Målgruppen er bred, alt fra personene som har funksjonsnedsettelse, til foresatte, lærere, terapeuter, lærere og andre interesserte.

 Det er Norges Bandyforbund som har ansvaret for utviklingen av el-innebandy. I dag er det 13 klubber i landet. De nærmeste klubbene i forhold til Kristiansund er Langevåg IL (Sula) og Nyborg IL (Trondheim).

 El–innebandy er en idrett som passer spesielt bra for barn og unge med store fysiske funksjonshemninger som muskelsyke og cerebral parese (cp), men personer med andre bevegelseshemninger kan også delta. Idretten foregår i spesialbygde, elektriske sportsstoler som er spesiallaget for denne idretten. De elektriske sportsstolene stiller store krav til spillernes kjøreegenskaper da den styres med joystick. Utøvere som daglig benytter rullestol av type med joystick vil ha en klar fordel, men dette er ikke noe krav. Samtidig er idretten et lagspill, hvor det sosiale står i tillegg til aktiviteten.

Stolene kan stilles inn på forskjellig fart og på det meste kjøre i 15km/t i timen, en hastighet høyere enn tillatt på vanlige rullestoler. Stolene er bygget slik at det sitter et fast kryss foran på stolen som fungerer som kølleblad. Dette er av glassfiber og det er dette som styrer ballen. Men det sitter helt fast, så det er stolens bevegelser som gir ballen både retning og fart.
inneb_2
Spillet foregår på en bane omkranset av bandyvant eller spesiallagede lister av tre som ikke er så høye som vant. Banen er 14 meter bred og 20 meter lang. Hvert lag har tre spillere på banen samtidig, hvor den ene fungerer som målmann. Men et lag kan også velge å spille uten målmann. Det er altså 4–6 spillere på banen samtidig, noe som naturligvis medfører mange en – mot – en – dueller, og som en følge av dette, er spillet ofte meget actionpreget og intenst.(Kontakt Per Einar Johannessen: Mob: +47 92 40 28 03)