norsk_zzzAvdeling Nordmøre

Ishavshistorie i Odd Fellow torsdag kveld

Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre inviterer til åpent møte nok en gang.

Denne gangen er vi å finne i festsalen til Odd Fellow i Hauggt. 20. I samme bygget - med inngang på gateplan - har også foreningen nå fått sine egne lokaler. Dørene lukkes klokken 19.

”Skuter av tre – menn av stål” er tittelen som Harald Knutsen fra Ishavsmuseet har gitt kåseriet. Gjennom kåseriet vil Knutsen lede oss gjennom 100 år med ishavshistorie fra Vestlandet.

Vi tar nok ikke feil hvis vi påstår at Knutsen nok vil vise en rekke spennende bilder av kjente og ukjente ishavsskuter som en del av kåseriet sitt.

Også Kristiansund var sterkt representert med egne ishavsskuter, enten det var fangst av grønlandssel og klappmyss i Vesterisen ved Jan Mayen eller det var fangster i Kvitsjøen.
norsk_1
Kristiansundsfartøyet ”Vesterisen” fotografert på havna i Kristiansund under 1. verdenskrig.

”Menn av stål” er nok en grei beskrivelse av karene som hadde isen som arbeidsfelt på jakt etter bytte. Karene opplevde gang på gang at skutene ble offer for skruisens krefter. Kristiansunderen Ivar Øverås, den senere skipperen på ”Angle”, opplevde at hele fire skuter han var skipper på forliste i isen.

Da måtte skipper og mannskap komme seg ut på isen, og håpe på at de etter hvert ble plukket opp av andre fangskuter.

Tragedien i Vesterisen påsken 1952 får vi sikkert høre mer om. Den gang forsvant fem ishavsskuter sporløst i isen med til sammen 79 mann om bord. En av skutene var m/s ”Buskøy” med tre nordmøringer om bord.

Som vanlig er møtet åpnet for alle og det er fri adgang.
norsk_2

            ”Gjallarhorn” av Kristiansund var byens siste ishavsskute. Her er hun fotografert like før hun taper kampen mot skruisen i Kvitsjøen, 14. april 1929. Før skuta sank hadde mannskapet fått plassert fangstbåtene på isen, fylt med proviant og klær til seg selv i tillegg til hele fangsten. Etter et par døgn på isen ble karene plukket opp av ”Polarbjørn”.

Eirik Barman; formann Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre