bruns_lite

Fra websiden Paaneset.no fikk vi forespørsel om det finnes noen her oppe på Nordmøre som kunne tenke seg å komme og drive fiskemottak og annet i Nevlunghavn. Det informerer vi gjerne om.
bruna_1

Nevlunghavn er Vesfolds ytterste utpost mot Skaerrak, men ligger lunt til bak Havnaberget og har en godt beskyttet havn.

Den første havning møter vi omkring 1685: Hans Andersen, som naturligvis drev med losing og fiske. Det gjorde også de fire familiene som holdt til her i 1743. Og slik ble tradisjonene holdt ved like generasjon etter generasjon. Men først i 1860-åra ble den gamle naturhavna mudret opp og utbygd med de første moloer og brygger. Forsatt er det fiske som dominerer livet her, med unntak av ferieukene, da den faste befolkningen på ca 650 i Havna-området må dele herlighetene med omtrent det syv-åttedoblede antall sommergjester.

"Vakrest i Vestfold" er en tittelforbeholdt Nevlunghavn, etter at stedet i 1991 ble utpekt som fylkets kandidat til Riksantikvarens utnevneing av de best bevarte stedene i Norge. Dette brakte samtidig Nevlunghavn inn på Unescos internasjonale liste over verneverdige tettsteder. I kommuneplanen for Larvik er Nevlunghavn et av de steder som er underlagt spesielle verneregler. De omfatter ikke bare en vesentelig del av tettbebyggelsen (ca 70 hus), men også karakteristiske, hvalskrottliknende rundsvaene, som bebyggelsen smidig føyer seg inn etter.LES MER OM SAKEN HER