dole_liteSenket 11. 9-1943

Vraket av skipet "Anke"på 3998 t er lokalisert på rundt 100 meters dyp i leia sør for Edøya . Skipet ble senket den 11. september 1943 av to norske motortorpedobåter (618 og 626) rundt midnatt etter to torpedotreffere på babord side.(Am 11.9. versenken brit. oder norw. MTB den deutschen Frachter Anke (ex-lett. Dole, 3898 BRT) vor dem Edöyfjord (bei Kristiansund/ Nord).. Det er personer som disponerer sidesøkende sonar og avansert undervann-søkeutstyr som har lokalisert vraket.
dole_1_a
Omtrentlig posisjon i Edøyfjorden der vraket av "Anke" er lokalisert. De som har funnet skipet vil etter hvert gå ned med fjernstyrt undervannfarkost for å se på vraket. I dag finnes også utstyr for å gå ned på slike dyp med konvensjonelt dykkerutstyr for de mest ekstreme dykkere.
dole_1
Skipet ble satt inn i tysk tjeneste etter at de ble konfiskert i Balktikum. Det tilhørte rederiet  E. Grauds i Riga. Etter torpedotrefferne fløt det nordover fjorden ved Edøya i 30 minutter før det sank. 1 av mannskapet ble savnet etter torpederingen.
edgar_doer
Edgar Aasheim (gikk bort september 2006) fortalte at mye vrakgods lå å fløt i Edøyfjorden påføgende dag i 1943. En dør med et fint messinghåndtak fra skipsforliset tok han vare på og satte det på utgangsdøra i Omagata 65 der familien bygde hus på 1950 tallet. Og håndtaket fra "Anke" står på døra den dag i dag.