De er heldige på kulturfronten i Fræna som har Ergan Fort helt inne i bebyggelsen ute på Bud. Mange drar dit på besøk, og det er et riktig flott område dette her. Men foreningen som driver her må ta bedre vare på gjenstandene de har fått fra Forsvarsmuseet. De ruster bort der de står for vær og vind.
Det er fin utsikt fra batteriet på Bud. Kanonen her hører militærhistorisk sett ikke til på dette anlegget i det hele tatt.
Det er et sinnrikt system av ganger og rom inne i fjellet her, og det var godt merket og belyst.
I sykehuset langt nede i fjellet. Her var også et stort underjordisk vannreservoir her .
Her inne i kommando/ildledersentralen. Under krigen var det hvitkalkede vegger her orginalt. I dag ligner det mest på en kafe oppe i Gudbrandsdalen fagmilitært sett.
Hva oppslag om alle Norges konger og regenter fra Arils tid gjør inne i et tysk festningsanlegg,det kan vi ikke riktig forstå.
Luftvernskanonen som er gitt/utlånt av Forsvaret, må tas bedre vare på mot rust etter vår fattige forstand. I bakgrunnen en av de 6 stillingene for 15,5 cm franske feltkanoner K 416 (f) som tyskerne hadde på dreielavett her ute i havgapet.
Her en 150 cm lyskaster som også trenger oppussing.
1.5 km nord for Bud/Ergan står denne tyske radarmasten. Det er merkelig at også den bare får stå å ruste vekk. Dette skal være den eneste igjenværende i verden.
Ergan Fort er absolutt severdig. Her har Fræna kommune noe spesielt å vise fram rett fra stigtrinnet på turistbussen. Men når rømningslys dypt under jorden viser veien rett til gitter som er stengt fra utsiden med hengelås, burde det ringe bjeller for alle involverte på museet her.